Starea celor doi pacienţi care au făcut transplant pulmonar la Spitalulul Sfânta Maria din Capitală este bună, spun reprezentanţii unităţii medicale, relatează News.ro. Ei precizează că primul pacient operat în urmă cu aproape trei săptămâni este internat într-o rezervă, face plimbări zilnice prin curtea spitalului, iar săptămâna viitoare va fi transferat în secţia de Pneumologie de la Spitalul Clinic Colentina, pentru "reabilitare medicală".

Echipa care a efectuat primul transplantFoto: Spitalul Sfanta Maria

Potrivit Spitalului Sfânta Maria, starea pacientului în vârstă de 47 de ani care a beneficiat de al doilea transplant pulmonar din România este bună, la aproape o săptămână de la intervenţie. Pacientul a respirat singur la 24 de ore de la transplant. Potrivit protocolului, el se află în continuare internat în secţia Anestezie şi Terapie Intensivă, iar echipa medicala va decide transferul său într-o rezervă dedicată pacienţilor transplantaţi, în cursul săptămânii viitoare. De asemenea, pacientul face şi exerciţii pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea respiratorie.

Şi pacientul care a beneficiat de primul transplant pulmonar realizat în România, tot la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, se simte bine, la aproape trei săptămâni de la operaţie.

În acest moment, bărbatul, în vârstă de 36 de ani, se află internat într-o rezervă, iar evoluţia post-transplant este favorabilă. El face plimbări zilnice în curtea spitalului şi urmează să fie transferat, săptămâna viitoare, în secţia de Pneumologie de la Spitalul Clinic Colentina, pentru reabilitare medicală, după care va putea fi externat, menţionează unitatea medicală.

"Protocolul de tratament este similar celui de la Clinica MHH din Hanovra, unde pacienţii sunt reabilitaţi postoperator în centrul medical din Bad Fallingbostel, la aproximativ 70 de kilometri distanţă. Ambii pacienţi sunt monitorizaţi permanent de echipa medicală a Spitalului Clinic Sfânta Maria", adaugă sursa citată.

Citește și:

Al doilea transplant pulmonar a fost făcut în noaptea de luni spre marţi la Spitalul Sfânta Maria din Capitală