​​Al doilea transplant pulmonar din România va fi efectuat marți dimineață la Spitalul Sfânta Maria din București, același spital unde a avut loc și primul transplant de plămân din țara noastră, pe data de 18 aprilie, anunță Libertatea.ro. Echipa de medici va fi condusă de chirurgul Igor Tudorache, şeful Centrului de transplant pulmonar din Hanovra (cel mai mare din Germania), același medic care, împreună cu chirurgi de la Spitalul Sfânta Maria, a efectuat și primul transplant de plămân din România, în urmă cu aproape două săptămâni.

Echipa care a efectuat primul transplantFoto: Spitalul Sfanta Maria

Mugurel Amariţei, un ieșean în vârstă de 37 de ani, diagnosticat în anul 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare și care a trăit în ultimii 3 ani conectat la aparatul de oxigen, a fost beneficiarul primului transplant pulmonar din România, efectuat pe 18 aprilie la Spitalul Sfânta Maria din București. Pacientul depusese în anul 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici din afara țării.

Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând însă cazul lui Mugurel Amariței deoarece pe lista de aşteptare se mai aflau încă patru pacienţi din România.

Mugurel Amariței se afla de un an pe lista de aşteptare a Spitalului Sfânta Maria.

Pacientul care a beneficiat de primul transplant pulmonar din România, la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Capitală, se simte bine, au anunțat pe 25 aprilie reprezentanții unității medicale. Bărbatul a respirat fără ajutorul aparatelor la șase ore de la intervenție și are o evoluție favorabilă, au arătat reprezentanții spitalului.

În România există 36 de pacienţi care au nevoie de transplant de plămân, declara, pe 18 aprilie, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac.