Anchetă la Spitalul de Pediatrie din Iași după ce o femeie a reclamat că fiica ei în vârstă de 6 ani a primit somație să plătească o internare de acum 3 ani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 18:12 Actualitate | Sanatate


Spital din Romania
Foto: Spitalul Bagdasar Arseni
Managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi, medicul Radu Terinte, a declarat, luni, că a demarat o anchetă internă după ce o femeie a reclamat că fiica sa este pusă să plătească servicii medicale, deşi are doar 6 ani, relatează Agerpres. Potrivit managerului spitalului, femeia s-a prezentat în ambulatoriu cu un bilet de trimitere în vederea efectuării unei investigaţii, deşi în acel moment fiica ei era internată în spital.

"Este vorba de un fost pacient internat în 2015 la Clinica de Ortopedie. În perioada cât a fost spitalizat, mama s-a prezentat în ambulatoriu cu un bilet de trimitere în vederea efectuării unei investigaţii pentru copil, ocazie cu care a dat declaraţie pe proprie răspundere, sub semnătură, că în acel moment copilul nu era în spital. Ceea ce era fals, pentru că în acel moment copilul era pacientul nostru. Ulterior, când CJAS a făcut verificări, au apărut servicii medicale diferite suprapuse. Evident că se impută. În această situaţie avea în scripte doar pacientul. De aceea s-au făcut adresele pe numele lui. Asta nu înseamnă că acel copil trebuie să achite 35 de lei. E vorba de părinţi. CJAS nu are adresa părinţilor. Este un bilet de trimitere şi un formular semnat de mamă în ambulatoriu. Acest document cu semnătura mamei este la CJAS. Nu avea cum să semneze fără să fie prezentă. Probabil că a uitat. Nu avea ce să caute în ambulatoriu cât era internată la Ortopedie. Am rugat colegii să verifice în arhivă. Din punctul nostru de vedere este o suprapunere de servicii medicale", a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Sfânta Maria.

Mirela Cornelia Stugaru, mama copilului de 6 ani, susţine că nu a plecat niciodată în spital şi nu a făcut analize în altă parte în perioada internării. Conform declaraţiilor sale, investigaţia imagistică a fost făcută la recomandarea unui medic pentru a afla gravitatea unei fracturi, însă această investigaţie a fost făcută înainte cu o oră de internare.

"Eu dimineaţa am venit cu biletul de trimitere, domnul doctor m-a trimis la radiografie cu fişa medicală, i s-a făcut radiografia, am mai aşteptat o oră în salon, după care a venit doctorul şi a spus că trebuie o nouă intervenţie pentru a pune o tijă metalică, şi mi s-a făcut internarea. Mi se pare o situaţie absurdă şi obositoare. Din ceea ce am înţeles eu, greşeala este că biletul de trimitere a fost data de 8 iunie 2015, eu am venit aici, iar în aceeaşi zi i s-a făcut radiografia şi în aceeaşi zi s-a făcut şi internarea pentru că s-a constatat că trebuie făcută o nouă intervenţie, de punere a tijei. Eroarea nu este a mea, şi nici a copilului", a declarat femeia.

În cursul dimineţii de luni, femeia a venit din localitatea Vânători la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate după ce a primit o somaţie, pe numele fiicei sale în vârstă de 6 ani, privind achitarea unei datorii ce ar reprezenta contravaloarea spitalizării copilei în 2015. Femeia şi-a exprimat nemulţumirea că somaţia de plată a fost trimisă pe numele fiicei sale, şi nu pe numele său, ca reprezentant/tutore al minorului.

Preşedintele CJAS Iaşi, Radu Ţibichi, a declarat că situaţia nu ar fi singulară întrucât anual instituţia face verificări ale bazei de date şi notifică pacienţii în funcţie de numele şi Codul Numeric Personal, indiferent dacă este vorba de minori sau adulţi.

Potrivit declaraţiilor sale, în documentele medicale nu apare numele reprezentantului legal al minorilor, ci doar numele pacientului, respectiv, CNP-ul pacientului.

1061 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Absurdă situație... simplă soluție (Luni, 23 aprilie 2018, 18:50)

  juliandumitru [utilizator]

  Dacă ceea ce spune mama pacientei este adevărat, cred că procedura Casei de sănătate e greșită. Ai un accident, doctorul te trimite să faci radiografie, apoi, pe baza rezultatului, decide internarea. Deci, în momentul efectuării analizei (radiografiei), copilul (pacientul) nu era internat...
  Rezolvarea ar fi simplă: să se tină seama și de ore, nu doar de data calendaristică. Dar pariez că vor mai dura câteva zeci de ani până se mișcă birocrația.
  Între timp, se acumulează probabil penalitățile...
 • 0 (0 voturi)    
  Ar merita aruncati direct in gunoi (Luni, 23 aprilie 2018, 18:55)

  MoemBius [utilizator]

  Fetita aia amarata saraca a venit si s-a internat singura la 3 ani?
  Nu aveti adresa parintilor
  Cine a internat-o?
  Pisica vecinului?
  Soricelu?
  Hamsteru' diliu de la P$D?

  Tara de cacat
 • 0 (0 voturi)    
  Intr-un cuvânt: (Luni, 23 aprilie 2018, 19:12)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Niste idioti. Sistemul de EXTERMINARE numit de SANATATE este o rusine nationala si o adevarata CRIMA, condus fiind de fuctionari incompetenti si IDIOTI cum sunt si cei de la CJS Iasi, Isi fac smenuri, se acopera cu hartii, pun oamenii pe drumuri, in vreme ce oamenii mor cu miile din lipsa de medicamente, de aparatura moderna si datoria conditiilor mizerabile din spitalele si policlinicle pe care acesti birocrati tembeli le păstoresc.
 • -1 (1 vot)    
  OK (Luni, 23 aprilie 2018, 20:34)

  srpc [utilizator]

  avem de-a face cu o habauca si va plati 35 de lei; de ce merita asta un articol atat de lung? si o stire era prea mult


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version