O fetiță de 6 ani din Iași a primit pe numele său o somație pentru a plăti spitalizarea, la 3 ani după ce a fost internată

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 10:45 Actualitate | Sanatate


Spital din Romania
Foto: AGERPRES
O femeie din localitatea ieșeană Vânători susţine că a primit o somaţie pe numele fiicei sale în vârstă de 6 ani, privind achitarea unei datorii către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, ce ar reprezenta contravaloarea spitalizării fetiței din anul 2015, relatează Agerpres. Femeia în vârstă de 24 de ani s-a prezentat luni dimineaţă la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi, nemulţumită că somaţia de plată a fost trimisă pe numele fiicei sale.

"Nu este o sumă mare de plătit. Sunt doar 35 de lei. Nu am nimic împotrivă să îi achit. Nu înţeleg însă cum poate să plătească fiica mea, care are doar 6 ani, că pe numele ei a fost trimisă adresa. Din ce să plătească fiica mea datoria, din alocaţie?", a declarat Mirela Strugaru, mama fetiţei.

De cealaltă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Radu Ţibichi, a declarat pentru Agerpres că fetiţa figurează ca fiind internată la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi în perioada 8 -11 iunie 2015, în acelaşi timp, în data de 9 iunie 2015 mama acesteia declarând, în ambulatoriul de specialitate, că pacientul nu este internat, efectuează serviciul medical în regim ambulatoriu.

"Astfel, în sistemul nostru apare o decontare dublă a serviciului, atât în spitalizare, cât şi în ambulatoriul de specialitate. Practic, prin declaraţia părintelui s-a produs această eroare. Noi suntem obligaţi, conform legii, să recuperăm sumele decontate în ambulatoriu. Doamna respectivă a semnat pe propria răspundere că pacientul nu era internat (...) De altfel, părintele a fost la CJAS, i s-au pus la dispoziţie documentele, a recunoscut că semnătura pe biletul de trimitere îi aparţine. Rămâne de văzut la nivelul spitalului să fie făcute demersuri pentru a se afla ce s-a întâmplat", a declarat Radu Ţibichi.

Potrivit acestuia, anual, CJAS face verificări ale bazei de date şi notifică pacienţii în funcţie de numele şi Codul Numeric Personal, indiferent dacă este minor sau adult.

"În cazul copiilor, evident, părintele, ca reprezentant legal, este obligat să reglementeze această situaţie", a declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Întrebat de ce nu a fost trimisă notificarea pe numele tutorelui/părintelui, şeful CJAS Iaşi a răspuns că astfel de adrese se fac doar pe numele pacienţilor, indiferent de vârstă.

"În documentele medicale nu apare numele reprezentantului legal. Apare doar numele pacientului, respectiv, CNP-ul pacientului", a mai declarat Radu Ţibichi, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi.

3421 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Cu harababura (Luni, 23 aprilie 2018, 10:59)

  ABBV [utilizator]

  Cu harababura din sistem, va veni si la morti , doar nu voteaza si ei cu FSN`ul.
  • 0 (0 voturi)    
   Mortii ca mortii, dar ce te faci cu nou-nascutii? (Luni, 23 aprilie 2018, 19:28)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   Le vor trimite scrisoarea dupa ce vor implini 6 ani ca sa mearga la scoala si sa invete sa citeasca, sau o vor trimite imediat dupa nastere, bazandu-se pe faptul bine cunoscut ca nou-nascutii sunt foarte organizati si strangatori, asa ca vor merge frumos si o vor pune intr-o caseta de valori la banca, pentru a o putea avea si citi cand vor merge la scoala? Si evident, avand in vedere alocatia imensa pe care o primesc, acestia vor putea plati atat factura cat si majorarile de intarziere.
 • +3 (3 voturi)    
  CNP (Luni, 23 aprilie 2018, 12:05)

  Furnicuta [utilizator]

  Codul numeric personal este ubstantiv comun și se scrie cu inițiale mici. Nu mai aplicați normele engleze la limba română.
  Revenind la subiect. E clar că mama a greșit, dar CJAS ar fi trebuit să trimită notificarea pe numele mamei, nu a fiicei. Dar de acest aspect nu mai zice nimic Radu Țibichi.
 • +1 (1 vot)    
  si de ce nu se trece in acte tutorele, (Luni, 23 aprilie 2018, 12:38)

  iodixit [utilizator]

  minorului. daca exsista? e prea complicat, sau nici macar hirtiile astea nu sinteti in stare sa le faceti cum trebuie?
  • +2 (2 voturi)    
   Pai mama ar trebui acum data in judecata (Luni, 23 aprilie 2018, 14:39)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   pentru violarea secretului corespondentei. Daca scrisoarea nu-i era adresata, de ce a deschis-o? Si daca fata nu plateste, va fi arestata?
 • +2 (2 voturi)    
  gresit CNP nu este substantiv (Luni, 23 aprilie 2018, 12:45)

  rakleta [utilizator]

  Ia cauta ce e ? Acro si mai cum ? .... :)


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version