Primul transplant pulmonar din România este efectuat miercuri, la Spitalul Sf. Maria din București, condus de Narcis Copcă, scrie Tolo.ro. Prin decizia managementului spitalului, operația nu a fost anunțată înainte și a fost păstrat secretul, inclusiv față de unii oameni din sistem, potrivit sursei citate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima operație de transplant pulmonar din România a început în această dimineață. Intervenția se face la spitalul Sf. Maria, din București.

Șeful echipei care efectuează intervenția este chirurgul Igor Tudorache, sosit de urgență din Germania, iar din echipă mai fac parte medici de la spitalele Sf. Maria și Fundeni.

Operația are loc după ce familia unei persoane în vârstă de 45 de ani, în moarte cerebrală după un accident vascular, a decis să doneze organele, ca să se poată face această operație de pionierat în medicina noastră. Evaluarea donatorului, pentru a certifica starea plămânului, a fost făcută de medicii Alin Burlacu de la Fundeni și de Dragoș Bumbăcea de la Elias.

Spitalul Sf. Maria și managerul acestuia, Narcis Copcă, au intrat în atenția opiniei publice în anul 2016, când un raport al Corpului de Control al ministrului Sănătății realizat în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu a arătat nereguli în acreditarea pentru transplantul de plamani a Spitalului Sfânta Maria. Ulterior, Narcis Copca a depus o plângere penală la Parchet împotriva ministrului Sănătății de la acea vreme, Vlad Voiculescu, pe care l-a acuzat că refuză să finanțeze transplanturile de plămân.