Câteva secţii ale Spitalului 'C. I. Parhon' din Iaşi sunt nefuncţionale, cele trei etaje ale unităţii medicale fiind afectate de apa folosită pentru stingerea incendiului iscat la Institutul de Boli Cardiovasculare 'I. M. Georgescu', aflat în aceeaşi clădire, au declarat, joi, pentru Agerpres, reprezentanţi ai spitalului.

HotNews.roFoto: Hotnews

'Pentru Spitalul Parhon, se estimează pentru fiecare etaj pagube în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Sunt cheltuieli estimate după o evaluare iniţială care se referă la instalaţii termice, instalaţii electrice, renovarea pereţilor', a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului 'C. I. Parhon', dr. Ionuţ Nistor.

Potrivit acestuia, Secţia de Terapie Intensivă, Secţia de Dializă şi Ambulatoriul Spitalului 'C. I. Parhon' au fost afectate şi ele.

'În acest moment nu sunt funcţionale. Toate cele trei servicii sunt închise. Este o situaţie pe care o manageriem împreună cu cei de la DSP împreună cu SMURD şi Ambulanţă. În cazul urgenţelor din afara judeţului se încearcă redirecţionarea sau rezolvarea urgenţei în localitatea de domiciliu. Pentru cei din judeţul Iaşi care au nevoie de intervenţii urologice şi nefrologice asigurăm un minim de intervenţii chirurgicale, restul sunt direcţionaţi la Spitalul Militar sau Spitalul CFR. Pentru secţii de terapie intensivă colaborăm cu cei de la Spitalul Sf. Spiridon. Sperăm să reluăm activitatea în următoarele două-trei zile', a afirmat dr. Nistor.

El a precizat că pacienţii dializaţi sunt transferaţi în centrele private din Iaşi până va fi repusă în funcţiune staţia de dializă. De asemenea, în ambulatoriu cel puţin 100 de pacienţi sunt reprogramaţi zilnic să revină pentru perioada următoare.

Spitalul 'C. I. Parhon' funcţionează la etajele 1, 2 şi 3 ale clădirii în care Institutul de Boli Cardiovasculare ocupă etajele 4, 5 şi 6. Spitalul 'C. I. Parhon' este singura unitate din Moldova care are şi un Compartiment de Dializă şi Centrul de Transplant Renal. Aici sunt trataţi pacienţi din toată zona estică a ţării şi nu numai.

Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi este singura unitate de profil din zona Moldovei şi asigură servicii medicale clinice în cardiologie, chirurgie cardiacă, cardiologie intervenţională şi electrofiziologie. Anual, la acest institut sunt trataţi aproximativ 30.000 de pacienţi.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în jurul orei 0:30, a fost primită o solicitare la ISU pentru stingerea unui incendiu izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare. Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi. Pentru stingerea focului a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, intervenţia a opt autospeciale şi a autoscării. Incendiul a izbucnit la etajul şase al clădirii în care funcţionează Institutul de Boli Cardiovasculare 'I. M. Georgescu'. Au fost evacuaţi de urgenţă 18 pacienţi de la etajele 4 şi 5 şi au fost transferaţi la mai multe spitale din Iaşi.