Raed Arafat: Ar trebui delimitat sectorul privat de cel public în domeniul medical, cu interdicţia de a lucra simultan

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:24 Actualitate | Sanatate


Raed Arafat
Foto: Agerpres
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este importantă creşterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare. Arafat argumentează că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor, scrie news.ro.

Şeful DSU a adăugat că până acum venitul a fost problema pentru care nu s-a putut aborda acest subiect care duce la abuzuri faţă de pacient, însă acum veniturile au atins un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să decidă în ce loc să muncească.

Din datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cel puţin 100 de milioane de oameni sunt împinşi către sărăcie pentru a accesa serviciile de sănătate din ţările lor. Oamenii fără venituri adecvate nu ajung la timp la medic de teama costurilor, iar când ajung descoperă că tratamentul necesită sume pe care ei nu le pot acoperi decât prin credite sau prin vânzarea unor proprietăţi, fapt care poate să-i trimită în sărăcie mai mare şi chiar în stradă, spune Arafat, într-un mesaj postat de Ziua Mondială a Sănătăţii.
 
El afirmă că poate cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală şi accesul universal la serviciile de sănătate este recunoaşterea că sănătatea nu este un bun comercial, ci un drept al oricărui cetăţean şi chiar o datorie a statului la care cetăţeanul plăteşte taxe, iar esenţa problemei pentru o ţară ca România, în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media Europeană pe cap de locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar trebuie să fie folosiţi în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei şi nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate. Secretarul de stat în MAI spune că pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă.  
 
Arafat spune că majorarea veniturilor personalului de sănătate trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public.

"Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri. Una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, afirmă Raed Arafat.

Şeful DSU susţine că până acum motivul pentru care nu se putea ipune o delimitare între cele două sectoare era venitul, însă în prezent veniturile au un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să se hotărască în ce parte să lucreze.

"Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, mai spune Arafat.

3418 vizualizari

 • +19 (29 voturi)    
  intr-adevar ! (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:29)

  ...!?! [utilizator]

  insa, delimitat corect si drastic pedepsti cei care se abat.
  • 0 (6 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:27)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui ...!?!

   Solutie mai simpla: ar trebui eliminat sectorul public! Ar disparea complet spagile. N-am auzit ca la Med**fe sa se dea spaga. CNSAS ar putea semna contracte cu sectorul privat, asiguratii continuand sa aiba access la servicii gratuite si la preturi rezonabile.
   • +1 (3 voturi)    
    da' de UNDE...!!! (Luni, 9 aprilie 2018, 3:13)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Se accepta FOARTE bine spagi si in "sistemul privat" (nu ma refer aici la Med*** cu care n-am avut de-a face)! Ce te face sa crezi ca cineva care ia spagi in "sistemul public" devine dintr-o data o persoana "morala" cand ajunge in sistemul privat? >:)
  • +5 (5 voturi)    
   Trebuie separata sanatatea de sectorul public, (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:28)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ...!?!

   fiindca angajatii din sectorul public (sefi spitale, ministri etc.) sunt niste ticalosi interesati de inavutire si storc toti banii destinati ingrijirii pacientilor.
 • +4 (16 voturi)    
  Complemmmentaritate ! (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:32)

  SRA [utilizator]

  Ambele sisteme trebuie sa fie complementare !CNAS sa gaseasca prin negociere valoarea punctului medical si reglarea facurilor in 30 zile ! Pachetul de baza trebuie revazut astfel incat sa se asigure totalitatea serviciilor medicale ! Ma refer la analize, imaginarie, tratamente speciale etc! ! Fara complementaritate se franeaza Prestatiile medicale pentru NATIUNE !Luati modelul elvetian !
  • +3 (9 voturi)    
   Complementaritate (Duminică, 8 aprilie 2018, 2:06)

   RaedArafat [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Complementaritatea nu poate exista folosind o singura resursa in ambele sectoare. Complementaritatea inseamna resurse complementare si nu un medic care dimineata este la public si la 11-12 fuge la privat iar bolnavul este plimbat intre cele doua dupa medicul respectiv. Resursa umana este cea mai importanta in sistem iar sistemul public a fost capusat bine pana acum si de aceea spun ca este momentul sa se aleaga intre cele doua astfel incat un medic sa fie dedicat unui sector sau altul. Abia atunci incepem sa vorbim de complementaritate in loc de parazitare. In Romania programul de lucru in spitale trebuie sa fie adus la egalitate cu programul din spitalele Europene. Un medic care ajunge la 08:00 dimineata trebuie sa lucreze in spital macar pana la 16:00. Acum medicii pleaca la orele 13:00 in cel mai bun caz, cu mici exceptii. Medicul dintr-un spital trebuie sa activeze si in ambulatoriul spitalului si sa asigure si permanenta in spitalul respectiv la rand cu colegii sai prin garzile care sunt indispensabile. Daca cineva vrea sa-si faca treaba corect trebuie sa fie dedicat unui sector. Nimieni nu zice ca acesta trebuie sa fie dedicat sectroului public, el putand sa fie dedicat sectorului privat, insa in acest caz sectorul privat va trebuie sa-l asigure veniturile complete si satisfacatoare acestuia ca sa ramana acolo!
   In final consider ca aceasta este solutia pentru a creste calitatea serviciilor in sectorul public, prin plata decenta a personalului dedicat sectorului astfel incat sa inceapa sa fie interesat in dezvoltarea spitalului in care lucreaza si in asigurarea unor servicii corecte pacientilor. Totodata, luand exemplul din alte tari, pot fi gasite solutii incat medicul din sectorul public sa aiba pacientii sai privati in spitalul in care lucreaza respecatand unele reguli clare in acest sens iar astfel de model functioneaza in Franta din ce stiu.
   • +2 (2 voturi)    
    @Raed Arafat (Luni, 9 aprilie 2018, 14:31)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui RaedArafat

    E clar ca lumina zilei ca la spitalul de stat nu exista management, nu aveti regulamente care sa fie respectate si majoritatea managerilor nu sunt numiti pe competente ci politic.
    Schimbati ceva, frate, tot personalul spitalului sa aiba program si responsabilitati clar desemnate.
    Si sa existe un sistem care verifica ce face fiecare si sa se ia masuri pe loc.
    Altfel, cei care inca duc sistemul in spate vor renunta sa mai performeze din moment ce nu exista un sistem care sa vada cine munceste pe rupte si cine fenteaza.

    De la manager pina la paznic.Daca nu se poate , schimba managerii si personalul pina va functiona. Daca nu merge deloc, inchide spitalul, omori oamenii si banii ,degeaba.

    E frumos ce spui, dar daca iti pui problema de ce fac doctorii/asistentele "fuga" asta dintr-un loc in altul, incepi sa vezi si faptul ca ar trebui facut curatenie ( la propriu si la figurat) in spitalul de stat, altfel vor fugi in continuare, la conditii mai bune.
    Stii bine asta, te-ai pus in locul lor, probabil.

    Mai departe, daca tot ati cheltuit miliarde cu echipamente medicale, pune pe cineva sa iti arate o situatie cu echipamentele cumparate (de stat, da) care zac nefolosite, care sunt in alta parte decat la stat ,care nu functioneaza din cine stie ce cauza, samd.
    Ati avut vreodata o situatie a echipamentelor cumparate cu zeci de miliarde de statul roman? Ma indoiesc. Fa-ti temele bine.O sa afli chestii interesante.Fa ceva, nu mai astepta.

    Referitor la medicamente.E clar ca exista firme cu interese privind medicamentele si in general cu tot ce tine de produsele astea.Tot timpul sunteti nepregatiti, de ce oare?Chiar nu puteti face nimic?Opriti furnizarea produselor prin alocari aiurea, aduceti totul online si la pretul corect, ca sa dispara comisioanele.

    Daca puneti ordine in spitale, daca folositi corect echipamentele si daca reduceti coruptia din sistemul sanitar, rezolvati si problema personalului.
 • +13 (23 voturi)    
  mda (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:37)

  adrian_rolland [utilizator]

  Se pare ca dl Arafat nu mai are zile multe la sefia DSU. Ii ataca la buzunare pe spagari ?..
 • +22 (30 voturi)    
  ..... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:43)

  tirolez [utilizator]

  In plus sunt unii medici care isi pun consultatii foarte multe ore la rand incat nu mai gandesc limpede. Sta dimineata la spital si dupa merge la privat pana la ora 21. E normal? Ce calitate mai are actul medical? Sau: veniti la mine la clinica pentru nu stiu ce ecografie sau alte investigatii, in special in provicie, unde medicul detine clinica privata.
 • +11 (19 voturi)    
  corect, (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 19:06)

  Stapanu [utilizator]

  absolut corect (!)
  • +4 (14 voturi)    
   ptr ca in romania nu se poate altfel (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 20:11)

   Coco Whistle [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

   totul pleaca de la educatie, etica, reguli, acces la servicii medicale de calitate. accesul la servicii medicale nu poate fi ingradit prin lege sau sintem in mai rau decit comunism. sa nu uitam in romania exista personaje trimise prin consiliile de administrare si incaseza venituri din 20 de parti. medicii buni (atit de rari) de ce sa nu poata practica spre satisfactia clientilor in conditiile de mai sus? YOLO
   • +6 (12 voturi)    
    Sigur ca se poate! (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:01)

    Alexos [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

    In Germania exista o departajare stricta intre stat si privat! Este exclusa posibilitatea de a lucra in ambele sisteme!
    • 0 (2 voturi)    
     sigur ca se poate (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:32)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

     Cand vom avea respectul fata de lege ca in Germania.
     Exista suficiente legi si la noi numai ca toti, incepand cu cei care fac legile, nu dau doi bani pe ele.
    • 0 (0 voturi)    
     Nemtii (Luni, 9 aprilie 2018, 12:03)

     A310 [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

     sunt mai pragmatici .
 • -2 (32 voturi)    
  Groparul sanatatii din Romania (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 19:50)

  Laur_ [utilizator]

  Doamnelor si Domnilor, iata-l pe groparul sistemului medical vorbind.

  A "facut" SMURD-ul (nu cu bani adusi de el de acasa, asta e clar), dar a reusit sa ingroape sistemul medical. De vreo 10 ani de cand are un cuvant de spus, s-a opus la absolut orice schimbare. Si motivul? Intotdeauna "ai naibii chiaburi". Niciodata o propunere serioasa, niciodata o "mea culpa", niciodata un sut in cur unui director de spital. Intotdeauna "vai dar sa nu concuram cu privatii". Domnul Raed Arafat sa se gandeasca mult si bine la cat de mult putea sa impinga inainte si la cat de mult a tras inapoi.
 • +1 (21 voturi)    
  nu mi se pare corect (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 20:35)

  Arlecchino [utilizator]

  In momentul de fata nu se poate vorbi de doua sisteme in Romania. Exista unul singur - cel de stat si, complementar, sunt cateva servicii asigurate in regim privat. Accentul se pune pe "cateva" servicii. Un doctor care doreste sa se specializeze este obligat sa lucreze la stat, altfel nu va invata nimic niciodata. La "privat" majoritatea pozitiilor sunt pentru consultatii, analize, operatii usoare, tratament ambulatoriu. Astfel, o asemenea masura va distruge pur si simplu sistemul privat inainte ca acesta sa se poata dezvolta, va ramane o ramasita care se va adresa doar celor extrem de bogati. In acelasi timp, va distruge si sistemul de stat pentru ca doctorii nu se vor mai bucura de independenta pe care o asigura veniturile suplimentare si vor trebui sa raspunda "Sa traiti!" fiecarui sefulet pe linie de partid. Nu stiu, m-as bucura sa gresesc dar domnul Arafat pare dedicat unui anume tip de medicina bazat pe ordinele transmise de la centru.
  • -1 (3 voturi)    
   Dimpotriva! (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:03)

   Alexos [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   Este foarte corect! Te poti specializa unde vrei, la stat, la privat, ideea este sa nu activezi in ambele sisteme.
  • +1 (3 voturi)    
   cele doua sisteme (Duminică, 8 aprilie 2018, 2:15)

   RaedArafat [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   Aici va contrazic pentru ca sistemul predominant in domeniul sanitar a devenit cel privat. Cu exceptia spitalelor, care in majoritatea lor sunt publice, dar cu probleme serioase de finantare, restul sistemului sanitar este predominant privat incepand cu medicii de familie si terminand cu ambulatoriile si investigatiile paraclinice de laborator si imagistica. Intr-o declaratie facuta acum un an aproximativ, presedintele patronatului serviciilor private a afirmat ca la acest moment 75% din sectorul sanitar din Romania este privat si cred ca are dreptate! Iar vina ca sistemul sanitar nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze o are si sctorul privat in egala masura cu cel public.
  • +2 (2 voturi)    
   "complementar"? (Luni, 9 aprilie 2018, 3:22)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   "Sistemul privat" NU este "complementar" celui "de stat" - este (in proportie de 99 %) PARAZITAR al celui "de stat"!! Arata-mi si mie CATE din cabinetele / spitalele "private" nu folosesc resursele celor "de stat"!! Cand zic "resurse" zic si de TIMPUL pe care medicii - platiti DE STAT in spitalele "de stat" - il FURA de "la stat" ca sa mearga pe la cabinetele lor "private"!!
  • 0 (0 voturi)    
   E corect sa inveti pe saracii cobai de la stat si (Marţi, 10 aprilie 2018, 15:27)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   apoi sa pleci la privat?

   Deci, noi, cei care platim asigurari medicale corecte, la salariile reale si nu la venitul minim pe care si-l declara patronii, nu meritam decit doctori stagiari care invata medicina pe pielea noastra?

   Ar trebui puse conditii de fidelitate pentru un numar minim de ani pentru cei care se specializeaza in spitalele de stat.
 • -2 (26 voturi)    
  Ba toleratule (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 20:45)

  Ozmo [utilizator]

  Vezi cum e in Italia, medicii pot lucra in spitale de stat avnd in incinta lor si cabinete partiliculare . Mai citeste si tu stirile, psd-uistile ��
  • 0 (18 voturi)    
   Nu numai (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 21:21)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui Ozmo

   in Italia, de asemeni in De si Fr. poti avea practica privata in spital de stat, inclusiv operatii, 1-2 zile/sapt. Acum, ca ne-a marit PSD lefurile (aiureli pt prostime, nici macar leafa inainte de paste n-am luat-o) vine si #@#@$#%$ asta cu idei populiste, suparat ca nu i-a mers afacerea cu cele 2000 ambulante. Privatul trebuie sa existe, sectorul de stat la fel, dar NU POTI cere ca din 400 euro/an cat se aloca in RO de persoana sa ai rezultate si conditii ca in vest (maxim parca 5300 euro/an de persoana). Nu mai comentez si sistemul de asigurari de sanatate, alta porcarie sociala
 • +5 (11 voturi)    
  OMS ieri (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 21:28)

  Kornell [utilizator]

  OMS 2018 "atrage atenția că accesul la serviciile esențiale de sănătate nu înseamnă gratuitatea tuturor tratamentelor medicale, indiferent de costul acestora, deoarece nici un stat nu poate oferi o asemenea gratuitate în mod sustenabil" - si se refera doar la servicii ESENTIALE nu la toate ingrijirile
  • +2 (2 voturi)    
   accesul universal (Duminică, 8 aprilie 2018, 2:28)

   RaedArafat [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Accesul universal nu inseamna gratuitate ci gasirea unor mecanisme de finantare prin care se acopera costul pentru populatia. OMS recomanda sa nu se ajunga niciodata la plata directa ci numai la plata indirecta prin taxe sau prin asigurari. Totodata, statul trebuie sa gaseasca o solutie si pentru cei care sunt saraci si care nu au anumite posibilitati financiare. Cand vrobiti de servicii esentiale, oare pana unde este limita pentru o tara ca Romania? Un infarct miocardic acut care necesita un stent este un serviciu esential? Tratamentul unui cancer este serviciu esential? medicatia pentru fibrilatia atriala sau insuficienta cardiaca cronica este un serviciu esential? personal cred ca toate exemplele de mai sus trebuie sa fie accesibile universal pe langa accesul universal la asistenta primara si de preventie. Diferentierea intre ce trebuie sa fie obligatoriu accesibil si ce este destinat celor care pot acoperi costurile suplimentare trebuie sa fie doar cand vine vorba de solutii si alegerea acestora insa niciun cetatean nu trebuie sa fie lasat sa moara sau sa sufere pentru ca nu are bani sau nu are asigurarea potrivita cum se intampla in unele tari la acest moment. Consider aceasta abordare una care arata un anumit nivel de civilizatie si de respect fata de viata.
 • +4 (24 voturi)    
  S-a trezit vorbind. Legislatia europeana... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 21:31)

  radu_cel_frumos [utilizator]

  ...nu permite astfel de discriminari. Piata muncii este libera.
  • +4 (6 voturi)    
   Mai citeste! (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:04)

   Alexos [utilizator] i-a raspuns lui radu_cel_frumos

   Am fost la tratament in Germania, unde este absolut interzis sa activezi in ambele sisteme. Poti lucra la oricate cabinete in privat, sau cu contract la stat.
  • +5 (7 voturi)    
   serios? (Duminică, 8 aprilie 2018, 9:23)

   doejohn [utilizator] i-a raspuns lui radu_cel_frumos

   Serios? Sa-ti spun ca inclusiv in Romania un magistrat nu poate fi altceva nimic in afara de cadru didactic universitar? Din punctul tau de vedere ar fi normal ca un magistrat (angajat al ministerului public) sa presteze si la o casa de avocatura, ca doar piata muncii este libera, nu? Sa-ti traduc abuzurile la care se poate ajunge?
   • 0 (4 voturi)    
    Iar vorbim din auzite (Duminică, 8 aprilie 2018, 17:34)

    radu_cel_frumos [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

    Un magistrat (pa stat) poate fi cadru universitar (la privat). Mai citeste.
 • -1 (3 voturi)    
  Omul care a supt DOAR de la stat? (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  La conditiile pe care le ofera SISTEMUL DE EXTERMINARE de stat, evident ca cel privat trebuie strivit.
 • +4 (6 voturi)    
  Arafat.... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:30)

  bibarel [utilizator]

  Cred ca dn Arafat nu a calcat in afara sectorului agrigol ilfov. In Calarasi Dolj Ialomita, Olt, Teleorman, Vaslui, Botosani, Harghita, Covasna, etc chiar si cu medici care lucreaza in privat si la stat este o criza incredibila de personal. Credeti ca cel ce va opta sa lucreze la stat va vedea pe zi mai mult decat 1 consultatie la 20 minute? Acum probabil ca vede 7 h stat + 7 h privat si este insuficient. Doamne in ce tara traim.
 • 0 (8 voturi)    
  frustrat (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:43)

  transilvania [utilizator]

  1.incalca drepturi si libertati fundamentale. isi discrimineaza colegii.
  2. deputatii si senatorii care sunt si medici si profesori si membrii in nspe consilii de administratie. de ei nu are nimic de spus?
  3. in situatia in care sistemul national de sanatate nu are resurse - bani- sa asigure necesarul de servicii medicale (cate spitale s-au facut in ultimii 25 de ani in tara? nici unul! - ce dotari sunt in spitale?) sistemul privat e complementar si ajuta pacientii ( pe banii lor) sa se trateze.
  4. unora le e dor de comunism - dar numai pentru unii
  • +2 (6 voturi)    
   dreptul la munca (Duminică, 8 aprilie 2018, 9:50)

   RaedArafat [utilizator] i-a raspuns lui transilvania

   Dreptul la munca nu inseamna sa lucrezi la mai multi furnizori in acelasi timp. Daca dreptul la munca inseamna ca orice om sa faca ce vrea atunci cei mai buni dintr-o banca pot fi angajati paralel si de o banca concurenta si cei de la TVR sau Protv ar trebui sa poata sa lucreze dupa masa sau dimineata (depinde de cum au programul) si la alte televiziuni si asa mai departe. Dreptul la munca inseamna si loialitatea fata de locul de munca si dedicare fata de locul unde ai contractul de munca. Aceasta explicatie s-a auzit mult in trecut insa daca e sa ne luam dupa aceasta logica atunci nu ar trebui sa se supere nimeni ca angajatii lor lucreaza si deservesc si concurentii lor in paralel. Nu ai cum sa deservesti doi patroni in acelasi domeniu si sa fi corect. Iar unul dintre patroni cu siguranta va fi defavorizat fata de celelalt si in cazul nostru cel defavorizat este predominant sectorul public si pacientul din acest sector!
   Sunt mai multe tari care au astfel de reglementari stricte iar cei care doresc sa continue o astfel de munca paralela sunt cei din sectorul privat unde in mare parte, fara sa generalizam, nu ar putea sa-si continue afacerile in cazul in care ar fi pusi sa angajeze proprii chirurgi, proprii anestezisti si proprii ortopezi si cardiologi care sa munceasca numai la ei, avand in vedere ca atunci costurile lor reale vor fi mult mai mari, mai ales daca e sa aigure salariile si veniturile similare cu sectorul public din ziua de azi. Este normal ca pentru un venit mult peste media nationala se asteapta o loialitate si o dedicare fata de sectorul care asigura acest venit. Chiar daca sunt acum probleme si discreptante care vor trebui sa fie corectate in viitor in sistemul de plata a sporurilor si garzilor, sectorul public va trebui sa se schimbe radical iar primul pas este personalul loial si programul de lucru normal care sa permita asigurarea unor servicii de calitate pacientului. Acest lucru nu se poate realiza peste noapte dar este momentul sa inceapa!
   • +1 (9 voturi)    
    Ati rezolvat problemele ridicate de Colectiv? (Duminică, 8 aprilie 2018, 17:39)

    radu_cel_frumos [utilizator] i-a raspuns lui RaedArafat

    Gata Domnule Arafat? Ati rezolvat problemele? Stim acum de ce au murit oamenii la Colectiv si dumneavoastra le-ati rezolvat incit simtit nevoia de o noua provocare in viata? Va sculati dimineata si va uitati in oglinda cu linistea ca datorita dumneavoastra un Colectiv nu va mai fi posibil? Ati reusit ca toate scolile din tara sa aiba avizul la zi? Palatul Parlamentului?
   • -1 (5 voturi)    
    Dreptul de a palavragi (Duminică, 8 aprilie 2018, 18:07)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui RaedArafat

    Si asta ar trebui interzis pentru reprezentantii sistemului de EXTERMINARE CRIMINALA numit 'de sanatate" Toti medicii si mai ales dl ARAFAT sunt COMPLICII acestui GENOCID - oameni care mor din lipsa medicamentelor, conditii mizerabile din spitale, lipsa asistentei de specialitate in multe orase si comune, mii de medici care pleaca scârbiti din Româna etc. DL Arafat insa are tupeu si... vorbeste.
 • -1 (9 voturi)    
  mai bine taceai (Duminică, 8 aprilie 2018, 2:14)

  ioanadoe [utilizator]

  Nu va mai luati de bruma de medici care a ramas in Ro, ca o sa plece si ce n-a plecat pana acum.
  Medicii vor o viata mai buna pe masura muncii lor, bineinteles daca vor avea prilejul, vor lucra si la stat si la privat(i).
  Ai auzit Arafat, o sa ramai fara sclavi daca ai idei d-astea comuniste.
  • +3 (3 voturi)    
   pai si eu vreau "o viata mai buna"! (Luni, 9 aprilie 2018, 3:32)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ioanadoe

   Vreau o viata in care, daca merg la un medic "la stat", sa NU se uite cu curu la mine, ca e grabit sa mearga la "cabinetul privat"!!
   In definitiv, am cotizat destul la sistemul acesta, cat sa am dreptul sa fiu tratata macar decent, la o consultatie!
 • 0 (6 voturi)    
  Lasă că la cei ce lucrează în bănci, ofițeri, jude (Duminică, 8 aprilie 2018, 3:00)

  Gray51 [utilizator]

  Se găsesc salarii de 5000 euro pe lună. Scoateți 8000 euro pe lună, netaxabili și se rezolvă. Asta e 20 euro pe lună pe fiecare cetățean. Nu fiți măgari și împingeți doctorii către șpăgi că nu ține. Și nici prin regulamente abuzive.
 • +3 (7 voturi)    
  majoritatea romanilor (Duminică, 8 aprilie 2018, 8:19)

  zigot [utilizator]

  gandesc asa, dupa ce au trait aceste lucruri pe prppria piele, insa acum o spune public o autoritate.
  sunt de parere ca dl Arafat are dreptate
 • +1 (3 voturi)    
  nu stiu ce sa zic... (Duminică, 8 aprilie 2018, 8:31)

  liviu_ [utilizator]

  teoretic e o masura buna...si necesara

  practic... imi e teama ca cei de la privat o sa plateasca mai bine ca cei de la stat, moment in care cei mai buni medici o sa mearga la privat si ce a ramas din sistemu de stat se va duce dracu... mai ales urgentele (Care-s 0 barat la privat)...

  sau poate asta se doreste... si apoi privatizam sistemu de sanatate si, evident, marim asigurarile...
 • -2 (2 voturi)    
  Deci , (Luni, 9 aprilie 2018, 13:17)

  adrian88000 [utilizator]

  un medic sa lucreze doar la stat sau doar la privat. In acesta criza de medici, de unde ia domnul Arafat medici pentru a lucra"doar".Din Palestina, din Liban ?
  Ma gandesc si la cele 5 mega-spitale regionale promise de PSD. Acolo de uinde vor aparea medici care sa lucreze in ele ?
 • +2 (2 voturi)    
  Privatii - macelari fara scrupule. Si o dovedesc. (Marţi, 10 aprilie 2018, 15:53)

  D-or [utilizator]

  Sub presiunea unei suspiciuni foarte grave, am fost obligata sa fac un CT in zona sub-claviculara la privat.
  Dar, pentru ca nu aveau tarif pentru aceasta zona care se afla la intersectia a trei zone tarifare, mi-au cerut sa platesc trei CT-uri pentru trunchi, brat si cap. Fiecare costa mai mult decit salariul meu de inginer.

  Medicul radiolog era verificat de un alt medic din partea patronului, nu din punctul de vedere al diagnosticului, ci doar daca nu a depasit cumva cu un centimetru zona platita. Adica, chiar daca radiologul gasea o tumoare la marginea zonei, trebuia sa se opreasca fara sa o investigheze. Viata pacientului nu valora cu nici macar un leu mai mult decit platise.

  Si stiti ce a fost culmea? Cind am luat rezultatul nu am primit factura....


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version