Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este importantă creşterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare. Arafat argumentează că nu se poate şti dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi deserveşte interesul pacienţilor sau vrea să îi facă să plătească mai mult, plimbându-i între cele două sectoare şi neţinând cont de problemele lor, scrie news.ro.
Şeful DSU a adăugat că până acum venitul a fost problema pentru care nu s-a putut aborda acest subiect care duce la abuzuri faţă de pacient, însă acum veniturile au atins un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să decidă în ce loc să muncească.
Din datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cel puţin 100 de milioane de oameni sunt împinşi către sărăcie pentru a accesa serviciile de sănătate din ţările lor. Oamenii fără venituri adecvate nu ajung la timp la medic de teama costurilor, iar când ajung descoperă că tratamentul necesită sume pe care ei nu le pot acoperi decât prin credite sau prin vânzarea unor proprietăţi, fapt care poate să-i trimită în sărăcie mai mare şi chiar în stradă, spune Arafat, într-un mesaj postat de Ziua Mondială a Sănătăţii.
El afirmă că poate cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală şi accesul universal la serviciile de sănătate este recunoaşterea că sănătatea nu este un bun comercial, ci un drept al oricărui cetăţean şi chiar o datorie a statului la care cetăţeanul plăteşte taxe, iar esenţa problemei pentru o ţară ca România, în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media Europeană pe cap de locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar trebuie să fie folosiţi în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei şi nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate. Secretarul de stat în MAI spune că pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalităţi care să nu fie la concurenţă cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă.
Arafat spune că majorarea veniturilor personalului de sănătate trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public.
"Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri. Una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără să ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, afirmă Raed Arafat.
Şeful DSU susţine că până acum motivul pentru care nu se putea ipune o delimitare între cele două sectoare era venitul, însă în prezent veniturile au un nivel decent şi suficient de ridicat pentru ca medicul să se hotărască în ce parte să lucreze.
"Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general, veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, mai spune Arafat.
In final consider ca aceasta este solutia pentru a creste calitatea serviciilor in sectorul public, prin plata decenta a personalului dedicat sectorului astfel incat sa inceapa sa fie interesat in dezvoltarea spitalului in care lucreaza si in asigurarea unor servicii corecte pacientilor. Totodata, luand exemplul din alte tari, pot fi gasite solutii incat medicul din sectorul public sa aiba pacientii sai privati in spitalul in care lucreaza respecatand unele reguli clare in acest sens iar astfel de model functioneaza in Franta din ce stiu.
Schimbati ceva, frate, tot personalul spitalului sa aiba program si responsabilitati clar desemnate.
Si sa existe un sistem care verifica ce face fiecare si sa se ia masuri pe loc.
Altfel, cei care inca duc sistemul in spate vor renunta sa mai performeze din moment ce nu exista un sistem care sa vada cine munceste pe rupte si cine fenteaza.
De la manager pina la paznic.Daca nu se poate , schimba managerii si personalul pina va functiona. Daca nu merge deloc, inchide spitalul, omori oamenii si banii ,degeaba.
E frumos ce spui, dar daca iti pui problema de ce fac doctorii/asistentele "fuga" asta dintr-un loc in altul, incepi sa vezi si faptul ca ar trebui facut curatenie ( la propriu si la figurat) in spitalul de stat, altfel vor fugi in continuare, la conditii mai bune.
Stii bine asta, te-ai pus in locul lor, probabil.
Mai departe, daca tot ati cheltuit miliarde cu echipamente medicale, pune pe cineva sa iti arate o situatie cu echipamentele cumparate (de stat, da) care zac nefolosite, care sunt in alta parte decat la stat ,care nu functioneaza din cine stie ce cauza, samd.
Ati avut vreodata o situatie a echipamentelor cumparate cu zeci de miliarde de statul roman? Ma indoiesc. Fa-ti temele bine.O sa afli chestii interesante.Fa ceva, nu mai astepta.
Referitor la medicamente.E clar ca exista firme cu interese privind medicamentele si in general cu tot ce tine de produsele astea.Tot timpul sunteti nepregatiti, de ce oare?Chiar nu puteti face nimic?Opriti furnizarea produselor prin alocari aiurea, aduceti totul online si la pretul corect, ca sa dispara comisioanele.
Daca puneti ordine in spitale, daca folositi corect echipamentele si daca reduceti coruptia din sistemul sanitar, rezolvati si problema personalului.
Exista suficiente legi si la noi numai ca toti, incepand cu cei care fac legile, nu dau doi bani pe ele.
A "facut" SMURD-ul (nu cu bani adusi de el de acasa, asta e clar), dar a reusit sa ingroape sistemul medical. De vreo 10 ani de cand are un cuvant de spus, s-a opus la absolut orice schimbare. Si motivul? Intotdeauna "ai naibii chiaburi". Niciodata o propunere serioasa, niciodata o "mea culpa", niciodata un sut in cur unui director de spital. Intotdeauna "vai dar sa nu concuram cu privatii". Domnul Raed Arafat sa se gandeasca mult si bine la cat de mult putea sa impinga inainte si la cat de mult a tras inapoi.
Deci, noi, cei care platim asigurari medicale corecte, la salariile reale si nu la venitul minim pe care si-l declara patronii, nu meritam decit doctori stagiari care invata medicina pe pielea noastra?
Ar trebui puse conditii de fidelitate pentru un numar minim de ani pentru cei care se specializeaza in spitalele de stat.
2. deputatii si senatorii care sunt si medici si profesori si membrii in nspe consilii de administratie. de ei nu are nimic de spus?
3. in situatia in care sistemul national de sanatate nu are resurse - bani- sa asigure necesarul de servicii medicale (cate spitale s-au facut in ultimii 25 de ani in tara? nici unul! - ce dotari sunt in spitale?) sistemul privat e complementar si ajuta pacientii ( pe banii lor) sa se trateze.
4. unora le e dor de comunism - dar numai pentru unii
Sunt mai multe tari care au astfel de reglementari stricte iar cei care doresc sa continue o astfel de munca paralela sunt cei din sectorul privat unde in mare parte, fara sa generalizam, nu ar putea sa-si continue afacerile in cazul in care ar fi pusi sa angajeze proprii chirurgi, proprii anestezisti si proprii ortopezi si cardiologi care sa munceasca numai la ei, avand in vedere ca atunci costurile lor reale vor fi mult mai mari, mai ales daca e sa aigure salariile si veniturile similare cu sectorul public din ziua de azi. Este normal ca pentru un venit mult peste media nationala se asteapta o loialitate si o dedicare fata de sectorul care asigura acest venit. Chiar daca sunt acum probleme si discreptante care vor trebui sa fie corectate in viitor in sistemul de plata a sporurilor si garzilor, sectorul public va trebui sa se schimbe radical iar primul pas este personalul loial si programul de lucru normal care sa permita asigurarea unor servicii de calitate pacientului. Acest lucru nu se poate realiza peste noapte dar este momentul sa inceapa!
Medicii vor o viata mai buna pe masura muncii lor, bineinteles daca vor avea prilejul, vor lucra si la stat si la privat(i).
Ai auzit Arafat, o sa ramai fara sclavi daca ai idei d-astea comuniste.
In definitiv, am cotizat destul la sistemul acesta, cat sa am dreptul sa fiu tratata macar decent, la o consultatie!
sunt de parere ca dl Arafat are dreptate
practic... imi e teama ca cei de la privat o sa plateasca mai bine ca cei de la stat, moment in care cei mai buni medici o sa mearga la privat si ce a ramas din sistemu de stat se va duce dracu... mai ales urgentele (Care-s 0 barat la privat)...
sau poate asta se doreste... si apoi privatizam sistemu de sanatate si, evident, marim asigurarile...
Ma gandesc si la cele 5 mega-spitale regionale promise de PSD. Acolo de uinde vor aparea medici care sa lucreze in ele ?
Dar, pentru ca nu aveau tarif pentru aceasta zona care se afla la intersectia a trei zone tarifare, mi-au cerut sa platesc trei CT-uri pentru trunchi, brat si cap. Fiecare costa mai mult decit salariul meu de inginer.
Medicul radiolog era verificat de un alt medic din partea patronului, nu din punctul de vedere al diagnosticului, ci doar daca nu a depasit cumva cu un centimetru zona platita. Adica, chiar daca radiologul gasea o tumoare la marginea zonei, trebuia sa se opreasca fara sa o investigheze. Viata pacientului nu valora cu nici macar un leu mai mult decit platise.
Si stiti ce a fost culmea? Cind am luat rezultatul nu am primit factura....