​Incidenţa mastocitozei în România şi crearea primului registru naţional al bolnavilor cu această afecţiune, care va facilita interacţiunea dintre pacienţi şi sistemul medical, reprezintă principalul subiect al conferinţei care va fi susţinută vineri de Horia Bumbea, medic primar hematologie al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale.

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUBFoto: Facebook/ Spitalul Universitar Bucuresti

Evenimentul este organizat împreună cu Asociaţia Suport Mastocitoză din România, iar la conferinţă vor participa şi reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii, scrie Agerpres.

Mastocitoza este o boală foarte rară, hematologică, oncologică şi cronică. Crearea singurului şi primului registru de mastocitoză din România la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti este un pas important în medicina românească şi vital pentru cei care suferă de această boală. Mastocitozele sunt un grup heterogen de boli, caracterizate prin prezenţa de mastocite (MC) anormale în diferite organe sau ţesuturi ca pielea, măduva osoasă, tubul digestiv şi oasele, între altele. Apariţia acută de simptome este produsă în special de agenţi fizici (frecarea leziunilor sau căldură), stres, medicamente, venin de albine şi viespi, şi expune pacientul la riscul reacţiei anafilactice.

Potrivit SUUB, incidenţa este de 1-9 cazuri/ 100.000 locuitori. În ţara noastră, sunt cunoscute doar circa 50 de cazuri de mastocitoză pediatrică şi peste 40 de mastocitoză sistemică la adult.