Direcția de Sănătate Publică Ilfov a demarat o anchetă după ce aproape 200 de copii și 19 adulți din mai multe grădinițe din Voluntari au reclamat simptome specifice unei toxiinfecții alimentare, anunță Ministerul Sănătății, într-un comunicat publicat vineri seara.

Soseaua Voluntari - PiperaFoto: Hotnews

Potrivit informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, în mai multe unități de învățămînt preșcolar din localitatea Voluntari a izbucnit joi un focar de toxiinfecție alimentară.

„La aproximativ o oră după masa de prânz, mai mulți copii și membri ai personalului au prezentat vărsături și scaune diareice. În total au fost afectați 198 copii și 19 persoane din rândul personalului unităților de învățămînt. Precizăm că, în aceste unități erau prezenți, ieri, 540 copii și 134 membri ai personalului„, arata ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, mâncarea a fost preparată în bucătăria proprie a uneia din unitățile de învățămînt din Ilfov, de unde a fost transportată cu mașini frigorifice autorizate, către celelalte unități.

În cursul serii de luni, mai mulți copii din aceste unități de învățământ s-au prezentat la spitalele din București, unde au beneficiat de îngrijiri medicale, fără a fi însă necesară internarea.

În cadrul anchetei au fost recoltate teste de sanitație de la personalul care lucrează în bucătărie și cel care servește masa, precum și de pe suprafețele din bucătării. De asemenea, au fost trimise la laboratorul de analize probe alimentare (care au fost păstrate la frigider) de la masa de prânz.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a mai dispus următoarele măsuri:

  • efectuarea de exudate nazofaringiene și examene coprobacteriologice la întreg personalul unităților de învățământ;
  • realizarea unor dezinfecții în toate unitățile unde au apărut cazuri;
  • suspendarea activității în toate unitățile unde s-au înregistrat cazuri, reluarea activității se va face numai cu acordul Direcției de Sănătate Publică Ilfov.