Guvernul a aprobat, miercuri, includerea a 16 molecule noi pe lista de medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala. Medicamentele nou introduse sunt destinate tratamentului mai multor afectiuni, precum tuberculoza, afectiuni oncologice, astm bronsic, poliartrita reumatoida, HIV/SIDA sau dermatita atopica grava, precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

MedicamenteFoto: AGERPRES

3 dintre moleculele introduse pe lista medicamentelor gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afectiuni oncologice: leucemie limfoblastica acuta, mielom multiplu si mielom multiplu recidivant.

9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Astfel, Ministerul Sanatatii completeaza lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacientilor in cadrul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, asigurand acesul tuturor pacientilor la tratament in momentul in care nu vom mai beneficia de finantarea externa pentru tratamentul tuberculozei.

Cele 9 molecule noi se adauga celor 21 de denumiri comune internationale (DCI), utilizate in tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibila sau multidrog - rezistenta care se afla in lista de medicamente compensate 100% care se acorda bolnavilor inclusi in Programul national de tratament al bolnavilor cu tuberculoza.

Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015 - 2020 (document aprobat de Guvernul Romaniei prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea tuberculozei ca problema de sanatate publica in Romania pana in 2050.