Accesul pacientilor la medicamente de ultima generatie, una dintre problemele majore ale sistemului de sanatate, a fost subiectul principal de discutie la intalnirea dintre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si noua conducere a Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), anunta Agerpres.

"Unul dintre subiectele abordate este acela al studiilor clinice. Este necesara identificarea de solutii pentru accelerarea acestui proces, intrucat studiile clinice inseamna, inainte de orice, acces la medicamente de ultima generatie pentru pacientii romani. Accelerarea procesului de evaluare a medicamentelor care sunt pe lista de asteptare pentru a fi introduse la compensare, actualizarea si simplificarea legislatiei care reglementeaza donatiile de medicamente au fost printre solutiile discutate de reprezentantii ARPIM si ANMDM pentru cresterea accesului pacientilor romani la medicamente", a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.

De asemenea, in cadrul intalnirii s-a discutat si despre autofinantarea Agentiei Nationale a Medicamentului.

"Pacientii romani au dreptul de a fi tratati conform standardului european, iar transparenta si dialogul sunt singurele cai de a transpune acest drept in realitate. Salutam initiativa presedintelui ANMDM care pune bazele, intr-un mod transparent, unei normalizari in domeniu, in beneficiul pacientilor din Romania, si dorim continuarea acestui dialog", a mai precizat Dan Zaharescu.