Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat luni ca a activat mecanismul de protectie civila in cazul imunoglobulinei, pentru ca medicamentul lipseste de pe piata.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Motivul este simplu, lipsa imunoglobulinei de pe piata, pacientii au ramas fara acest medicament. Am facut toate eforturile. Guvernul a suspendat taxa clowback si totusi nu s-a intamplat nimic. Pentru luna martie se preconizeaza sa nu intre nicio fiola. Pentru aprilie sunt promisiuni. Am primit acceptul premierului sa declansam aceasta prcedura. Este o alerta la nivel european, solicitam la nivel european doze de imunoglobulina", a declarat Sorina Pintea la Antena 3.

"Nu am gasit solutii. Eu cred declansarea acestui mecanism era absolut necesara", pentru ca, spune ministrul Sanatatii, de acum doua saptamani a cerut fiole la tarile partenere, dar nu a fost gasit raspunsul.

"Am considerat ca nu mai avem timp. Romania are nevoie de acest medicament in acest moment", a spus Pintea, adaugand "din estimarile primite de la Casa de Asigurari de Santate, avem nevoie 5.000 de fiole 2, 5 mg lunar".

Ulterior, Ministerul Sanatatii a transmis printr-un comunicat de presa motivele declansarii mecanismului de protectie civila si procedura de urmat.

"Ministerului Sanatatii a informat Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene", arata un comunicat al Ministerului.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala "UNIFARM" SA, care va acoperi si costurile.

"Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar", mai arata Ministerul Sanatatii.