Cum s-a blocat proiectul legii vaccinarii de jumatate de an in Parlament: aproape 100 de deputati ai coalitiei PSD-ALDE sustin "eliminarea sanctiunilor excesive" din proiectul trimis de Florian Bodog

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 26 februarie 2018, 15:27 Actualitate | Sanatate


Vaccinare
Foto: AGERPRES
Proiectul legii vaccinarii - care prevede ca parintii care nu isi vaccineaza copiii pot fi amendati cu pana la 10.000 lei, iar in momentul inscrierii copiilor la scoala sau gradinita, institutia are obligatia de a solicita o adeverinta  emisa de catre medicul de familie, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor - aprobat de Guvern anul trecut, in timpul mandatului de ministru al Sanatatii al lui Florian Bodog, nu a reusit sa ajunga la votul final in Parlament la peste 6 luni de cand a fost transmis legislativului. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017, iar o zi mai tarziu a ajuns la Parlament. Adoptat de Senat pe 23 octombrie, proiectul a ajuns apoi in Comisia de sanatate din Camera Deputatilor, unde sta de 4 luni. Puterea si opozitia au explicatii diferite pentru acest lucru: surse din opozitie vorbesc despre faptul ca "exista opozitie chiar in randul PSD" fata de acest proiect, in timp ce presedintele Comisiei pentru Sanatate, deputatul PSD Corneliu Buicu, sustine ca de vina pentru intarziere este numarul mare de amendamente depuse. Cele mai radicale amendamente au fost initiate chiar de un deputat PSD, Cristina Dumitrache, si semnate de alti 95 de deputati ai coalitiei PSD-ALDE. Dumitrache sustine "eliminarea sanctiunilor excesive" din proiectul de lege.

Proiectul legii vaccinarii, in formula adoptata de Senat, poate fi consultat aici.

Romania este tara europeana cu cea mai scazuta rata a vaccinarii cu ROR si cu cea mai grava epidemie de rujeola.

 • Surse: Proiectul de lege, blocat din cauza faptului ca exista opozitie in interiorul PSD

"Proiectul de lege este blocat din cauza faptului ca exista opozitie in interiorul PSD fata de acest proiect, sunt deputati PSD care se opun", au declarat surse din opozitie pentru Hotnews.ro.

Sursele citate mai spun ca "Este o lege slaba, ar fi putut sa fie mult mai puternica. Nu face vaccinarea obligatorie, dar impune sa iti asumi, ca parinte, ca, in cazul in care refuzi sa iti vaccinezi copilul, esti amendat. Legea este insa vitala, chiar si in aceasta forma slaba."

Corneliu Buicu (PSD), presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a declarat, insa, pentru Hotnews.ro, ca numarul mare de amendamente despuse este motivul pentru care raportul final al comisiei si trimiterea proiectului de lege pentru vot final in Camera Deputatilor intarzie: "La Camera Deputatilor am avut sesiuni de dezbateri, la care au participat ONG-uri de toate tipurile, pro si contra, si au fost generate foarte multe amendamente, asumate de parlamentari. Amendamentele au mers catre colectivul de lucru de la Ministerul Sanatatii, pentru ca nu putem amenda o lege doar de dragul de a o amenda. Am primit motivatia de la grupul de lucru de la Ministerul Sanatatii."

Corneliu Buicu mai spune ca nu poate avansa, in acest moment, un termen la care proiectul legii vaccinarii ar urma sa primeasca raport de la comisia de specialitate, motivand ca "s-ar hazarda": "Mi-as fi dorit sa avem o lege a vaccinarii inca de anul trecut. Dezbaterile au fost, insa, destul de lungi. Avem nevoie de o acoperire vaccinala astfel incat imbolnavirile sa nu mai apara. Nu exista, in acest moment, un punct de vedere al Comisiei, astfel ca nu as putea sa ma hazardez, sa spun ca intr-o saptamana sau doua vom avea un raport final."

Potrivit calendarului de derulare a procedurii legislative in acest caz, raportul Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor ar fi trebuit depus acum mai bine de 3 luni, pe data de 14 noiembrie 2017.


Sursa: Camera Deputatilor

Cele mai radicale amendamente la proiectul de lege a vaccinarii au fost initiate chiar de un deputat PSD, Ileana Cristina Dumitrache, si semnate de alti 95 de deputati. Ileana Cristina Dumitrache a anuntat, pe pagina ei de Facebook, ca "Alaturi de mine, 95 de colegi deputati au semnat pentru eliminarea sanctiunilor excesive din proiectul de Lege a Vaccinarii Persoanelor in Romania!"

Amendamentele depuse de Cristina Dumitrache la proiectul legii vaccinarii:


Sursa: Pagina de Facebook Ileana Cristina Dumitrache

Ileana Cristina Dumitrache a publicat, pe pagina ei de Facebook, si numele a 7 dintre cei 95 de deputati care au semnat alaturi de ea amendamentele care prevad o relaxare a sanctiunilor din proiectul de lege: Tudor Ciuhodaru, Tamara Ciofu, Gabriel Vlase, Mircea Titus Dobre, George Gabriel Visan, Radu Babus si Iulian Iancu - toti de la PSD.

De remarcat ca majoritatea PSD-ALDE din Parlament a adoptat rapid, in ultima perioada, cateva proiecte de lege, cele mai cunoscute fiind cele trei "legi ale justitiei". Cateva dintre cele mai recente proiecte de lege care au trecut rapid prin procedura legislativa, in afara de legile justitiei, sunt: legea lui Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe fiscale, proiectul UDMR prin care se elimina o incompatibilitate, proiectul de modificare a Legii ANI al lui Florin Iordache.

 • Ce prevede proiectul legii vaccinarii, in formula adoptata de Senat

Proiectul legii vaccinarii, in varianta adoptata de Senat cu 99 de voturi "pentru", o abtinere si niciun vot "impotriva", in octombrie anul trecut, instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie.

Potrivit proiectului de lege, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

Proiectul presuspune si sanctionarea cu amenzi ce ajung pana la 10.000 pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in lege, dar si pentru parinti si celelalte persoane responsabile de cresterea si educarea copilului.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Categoriile de vaccinari obligatorii sunt:
 • vaccinarile cuprinse in Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
 • vaccinarile impuse de situatii epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
 • vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
 • vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarare de guvern.
Raspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine parintilor, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil in baza unei masuri de protectie speciala.

In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris.

Statul roman, prin Ministerul Sanatatii, CNAS si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, finanteaza si organizeaza activitatea de vaccinare in Romania.

De asemenea, proiectul de lege prevede infiintarea si functionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativa a Ministerului Sanatatii, cu rol in elaborarea Strategiei Nationale de Vaccinare si coordonarea activitatii de vaccinare la nivel national. Principala atributie a acestui GTCAV este de  analizare a  politicilor de sanatate nationale si internationale si recomandarea de  politici nationale de imunizare optime.

Totodata, in cadrul Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti se vor infiinta Comisiile judetene de vaccinare, respectiv a municipiului Bucuresti, ca structura fara personalitate juridica, in coordonarea GTCA, cu rol in supravegherea activitatii de vaccinare la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti.

Regulamentul de organizare si functionare a GTCAV, precum si a comisiilor judetene de vaccinare, se aproba prin Ordin al ministrului sanatatii.

De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, institutii publice si societate civila.

Proiectul de lege creeaza cadrul legal necesar pentru interventia eficienta a autoritatilor in situatii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile si prin constituirea de echipe de interventie speciale.

De asemenea, actul normativ stabileste constituirea unui stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele, cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc ar urma sa fie folosit in situatii epidemiologice speciale sau in cazul inregistrarii unor discontinuitati de aprovizionare la nivelul producatorilor de vaccinuri.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3258 vizualizari

 • +10 (24 voturi)    
  normal.... (Luni, 26 februarie 2018, 16:22)

  liviu_ [utilizator]

  lasa-i sa moara, da-i dracu!
  si asa tineretu nu voteaza psd
 • -11 (17 voturi)    
  inca 2 vizite (Luni, 26 februarie 2018, 16:49)

  Kosmos [utilizator]

  In Israel si va trece
 • +16 (26 voturi)    
  Intre timp (Luni, 26 februarie 2018, 18:03)

  florinos [utilizator]

  Intre timp romania este pe primul loc in Europa la numarul de copiii morti datorita rujeolei. Multumim PSD, Dragnea si Guvernul Dancila.
  • +10 (18 voturi)    
   PSD vrea sa-ti moara copiii (Luni, 26 februarie 2018, 18:39)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   si sa traiasca numai ai lor, care se trateaza peste hotare.

   Si daca-mi spui ca PSD nu vrea sa-ti moara copiii, atunci de ce ar face asemenea schimbari? Ca le-a spus zeul?
   • +10 (16 voturi)    
    BOR-ul te rezolva (Luni, 26 februarie 2018, 21:36)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Pai, trebuie sa traiasca si BOR-ul din ceva, nu?
  • -10 (20 voturi)    
   DAR LA AUTISTI (Marţi, 27 februarie 2018, 0:18)

   dincannes [utilizator] i-a raspuns lui florinos

   ... ca urmare poate, a unor vaccinuri necorespunzatoare, pe ce loc este Romania in UE?
   Este demonstrat ca un medicament / vaccin poate face bine la barbati, dar nu la femei, sau invers. Vaccinurile se testeaza astazi pe loturi mixte, barbati si femei.
   Domnule "florinos", nu va este frica? Mie da si nu vreau sa ma oblige cineva sa ma vaccinez! Sa ma convinga intii, cu argumente cinstite, nu fabricate de sau la comanda celor ce inventa prea des, "buchete" noi de vaccinuri.
   • +12 (16 voturi)    
    double (Marţi, 27 februarie 2018, 0:37)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Double facepalm ... cand un singur facepalm nu este de ajuns.

    Alt analfabet functional care a citit el/ea pe familiaortodoxa.ro sau cocoon.ro ca vaccinul face bine la femei si nu la barbati.

    Daca as vrea sa inventez aberatii ca astea si nu mi-ar iesii atat de bine.
   • +9 (15 voturi)    
    Ala nu mai are licenta de a profesa (Marţi, 27 februarie 2018, 1:47)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Ala care a facut studiul, fraudulos. Vaccinurile nu cauzeaza autism, 100%, do your homework about autism.
   • +7 (11 voturi)    
    Cumpara-ti vaccinuri! (Marţi, 27 februarie 2018, 9:45)

    Sani [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Daca n-ai incredere, cumpara-ti!

    Dar sa faci pe tine de frica si sa nu-ti vaccinezi copilul pentru ca te uiti la emisiuni de 2 lei la Antena, RTV, ..etc...si sa pui botu'...scuze este penibil.

    Copiii mei sunt mari, i-am vaccinat corect si sunt sanatosi.

    Multa minte va doresc, voua PSD-izatilor!
   • -4 (6 voturi)    
    specialistii (Marţi, 27 februarie 2018, 12:18)

    florin22 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

    Hai sa lasam specialistii de la CDC sa ne spuna

    https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/data.html

    in 2012 erau 1 din 68 in US
 • +13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 26 februarie 2018, 18:41)

  [anonim]

  • -11 (21 voturi)    
   polio (Luni, 26 februarie 2018, 19:41)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu mai exista asa ceva.exista doar paraziti si mafia farma
 • +12 (16 voturi)    
  Nu are nici o pregatire medicala - Ileana Cristina (Luni, 26 februarie 2018, 20:19)

  Doaroparere [utilizator]

  Este doar organizatoare:
  2005-2008
  Funcţia sau postul ocupat

  DIRECTOR MARKETING
  Activităţi şi responsabilităţi principale

  MANAGEMENT
  Numele şi adresa angajatorului

  SC. EUROSANTIS SRL - firma implicata in afaceri cu RADU MAZARE
  2000-2002
  Nivelul în clasificarea naţională sau internaţională

  CONTINUARE STUDII LICEALE MAREA BRITANIE -CAMBRIDGE CENTER FOR SIXTH FORM STUDIES
  Calificarea / Diploma obţinută

  A- LEVELS (ECHIVALENT BACALAUREAT)
  Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite

  ECONOMIE, MATEMATICA, ITALIANA,FRANCEZA,SPANIOLA,ARTA SI TEXTILE

  Perioada

  2002-2007 - STUDII UNIVERSITARE
  Calificarea / Diploma obţinută

  BACHELOR’S DEGREE (DIPLOMĂ DE LICENŢĂ)
  Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite

  STUDII DE AFACERI SI LIMBI STRAINE
  Numele şi tipul instituţiei de învăţământ / furnizorului de formare

  UNIVERSITY COLLEGE OF LONDON

  Perioada

  2004-2005 - STUDII DE MASTERAT ITALIA
  Calificarea / Diploma obţinută

  LICENTIAT
  Disciplinele principale studiate / competenţe profesionale dobândite

  MARKETING SI PICTURA

  Competenţe şi aptitudini tehnice


  Microsoft Office Word, Excel, Publisher, Power Point

  Competenţe şi aptitudini artistice


  CURS DE ARTA SI TEXTILE (A - LEVELS)

  Permis(e) de conducere


  PERMIS CATEGORIA B
 • -7 (15 voturi)    
  asta e cea mai mare prostie pe care am citit-o (Marţi, 27 februarie 2018, 5:45)

  Coco Whistle [utilizator]

  'In cazul vaccinarii obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris'. nu exista asa ceva in tarile civilizate. pur si simplu vor adauga vaccinuri pe lista obligatorie pina ajung la o cifra rotunda..poate chiar 100 si sa le faca cind vor ei. cind te duci la doctor ti se cere consintamintul scris ptr orice interventie, aceasta e calea corecta, nu se poate niciodata considerat implicit actul de vointa, el trebuie exprimat. este un atac murdar ....sper ca un judecator inteligent sa creeze un precedent care sa elimine enormitatea...
  • +6 (8 voturi)    
   Gresesti (Marţi, 27 februarie 2018, 9:46)

   jam.jam [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   vaccinarea obligatorie este prezenta si in tari mai dezvoltate decat Romania. In chestiuni de sanatate publica interesul general are prioritate.
   • -4 (8 voturi)    
    tari dezvoltare? (Marţi, 27 februarie 2018, 12:12)

    florin22 [utilizator] i-a raspuns lui jam.jam

    Franta islamizata nu mai e demult un punct de reper al civilizatiei iar in Italia unde e obligatoriu doar la scoala mafia farmaceutica ca si multe alte mafii conduce politicul.

    Iar in restul europei nu se practica tratamente obligatorii.

    Daca consideri dezvoltarea unei tari dupa legi privind obligativitatea tratamentelor medicale poti oricand sa emigrezi in una din cele doua tari.
 • -4 (8 voturi)    
  este imposibila sa treaca (Marţi, 27 februarie 2018, 12:30)

  florin22 [utilizator]

  Cine citeste legea intelege de ce nu are cum sa treaca, e de un absurd greu de descris.

  De la interzicerea doctorilor sa aiba alta opinie decat pozitiva despre vaccin, doar cine nu stie sau a trait cenzura comunista nu intelege cat de grav e asta.

  La vaccinarea chiar si a celor care nu pot fi vaccinati din cauza a diverse probleme medicale, exceptarea o da un singur laborator de la Bucuresti si doar dupa numeroase teste si doar pentru un singur vaccin.

  Vaccinarea fortata a adultilor existand chiar si o programa a adulitlor pentru adulti intre 18 si 65 de ani care au obligatia prin lege sa se prezinte la vaccinare in caz contrar sunt prevazute sanctiuni.

  Refuzul vaccinari este neglijenta medicala care in cazul parintilor duce la rapirea copiilor de catre protectia copilului (recent a fost inffintat avocatul copilului pentru a putea gestiona eventualele cazuri)
  Iar in cazul adulilor duce la pierderea locului de munca (in cazul celor care lucreaza la stat) si amenzi.

  In cazul declararii epidemiei din pix de catre ministrul sanatatii (sa ne aducem aminte de aviara, porcina si alte epidemii mediatice) toata populatia este vaccinata cu forta fara nici o exceptie.

  Concluzia este ca e o lege foarte abuziva facuta pentru a vinde un medicament controversat sub amenintarea unor sanctiuni foarte dure, statul devine complicele unei industrii si o face printr-o lege nazista.
  • +2 (4 voturi)    
   Numai minciuni ai spus (Marţi, 27 februarie 2018, 18:01)

   seby19 [utilizator] i-a raspuns lui florin22

   de unde te informezi ? Ca te-au prostit pe fata.
   • 0 (0 voturi)    
    ignoranta sau postac? (Miercuri, 28 februarie 2018, 11:15)

    florin22 [utilizator] i-a raspuns lui seby19

    Toate informatile sunt din lege, gasesti link-ul in articol sau aici

    http://www.cdep.ro/proiecte/2017/300/90/9/se497.pdf

    https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L216FG.pdf

    Nu ai citit dar te-ai grabit sa acuzi, ignoranta costa scump.

    Sau ai vreun interes (financiar) sa minti?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by