Ministrul sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri la Realitatea TV ca a fost chemata marti "imperativ" sa participe la o reuniune a ministrilor din tarile Europei de Sud-Est privind vaccinarea, potrivit Agerpres.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Avem nevoie urgenta de aceasta lege pentru a putea face lucrurile asa cum trebuie. Ieri am fost chemata imperativ la o reuniune a ministrilor din tarile din sud-estul Europei privind vaccinarea. Nu am inteles de ce. Primisem invitatia pe minister in primele doua zile de mandat. Am declinat, am rugat un secretar de stat sa imi tina locul, dar in final cei de la OMS au insistat sa merg si abia ieri am inteles de ce. Pentru ca este o reala ingrijorare la nivelul OMS fata de ce se intampla in Romania si pentru ca au apreciat luarile mele de pozitie foarte ferme privind pro-vaccinarea. Acolo m-am convins inca o data ca avem absoluta nevoie. Mi-a fost rusine - va spun inca o data, sincer - sa aflu ca alte tari precum Albania, precum Bulgaria, precum Muntenegru au cifre mult mai bune decat ale noastre si solutii mult mai viabile, campanii de promovare agresive, ceea ce noi nu am reusit sa facem pana acum", a spus demnitarul.

Sorina Pintea a amintit ca in marea majoritate a tarilor UE vaccinarea este obligatorie.

Reprezentanta MS a afirmat ca i-a solicitat directorului regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, sa vina in Romania si sa prezinte in Parlament un raport.

"Poate eu nefiind medic nu voi putea sa conving si atunci am rugat-o pe directoarea regionala a OMS pe Europa, doamna Jakab, sa vina in Romania in Parlament si sa prezinte un raport. Poate ea va fi mai convingatoare", a spus Pintea.

Ea considera ca problema legii vaccinarii se va rezolva pana la vacanta parlamentara, in vara.

Referindu-se la gripa, ministrul a declarat ca a avut o discutie cu specialistii, care i-au spus ca Romania a trecut deja de nivelul maxim si ca probabil saptamana viitoare va scadea incidenta acesteia.