Indicatorii de performanţă din spitale ar putea fi schimbaţi, anunţă la RFI ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea precizează de asemenea că după majorarea salariilor medicilor, urmează achiziţiile pentru spitale şi apoi o serie de evaluări. Ministrul spune că „multe dintre problemele care apar ţin de indolenţă, de nepăsare şi de lene”. Sorina Pintea are şi un mesaj pentru pacienţii care se confruntă cu criza medicamentelor: „să aibă încredere, medicamentele esenţiale vor începe să apară”.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Ministrul Sănătăţii ar vrea ca pacientul să fie pus în centrul sistemului medical: „În afară de cadrul legislativ care trebuie îmbunătăţit prin legea sănătăţii, o nouă lege, mi-aş dori să schimbăm mentalităţi, pentru că multe dintre problemele care apar ţin de indolenţă, de nepăsare, de lene, de o blazare în care ne-am complăcut cu toţii, astfel încât pacientul n-a mai fost în centrul sistemului sau încă n-am reuşit să-l punem în centrul sistemului. Cred că asta mi-aş dori să fac, să încerc să-i fac pe oameni să fie mai buni vizavi de cei care chiar suferă”.

Cum va face asta? „În primul rând prin coerciţie, pentru că avem nişte reguli, avem nişte protocoale, avem nişte chestiuni care ţin de bunul mers al activităţii şi noi nu le facem sau le-am pus într-un sertar şi am uitat de ele”, spune Sorina Pintea.

Întrebată dacă atunci când vorbeşte de coerciţie se referă la evaluarea managerilor de spitale, ea a răspuns: „Nu neapărat evaluarea lor. În primul rând, schimbarea indicatorilor de performanţă, care nu mai sunt relevanţi pentru ceea ce este sănătatea în ziua de astăzi şi apoi evaluarea pe baza acestor noi indicatori, care sper să cuprindă tot spectrul problemelor zilelor noastre”.