Observatorii au raportat duminica nereguli in sectii de votare din intreaga Rusie in cadrul scrutinului prezidential a carui singura necunoscuta este prezenta la urne. Organizatia Golos a raportat zeci de presupuse nereguli, din Extremul Orient si pana la Moscova, scrie News.ro, citand Associated Press. Observatorii au semnalat, printre altele, plasarea a numeroase urne in afara razei unor camere video de supraveghere si inscrieri ale unor alegatori in ultimul moment, susceptibile sa creasca prezenta la vot.

Aproximativ 145.000 de observatori monitorizeaza alegerile din Rusia, inclusiv 1.500 de obsevatori straini si reprezentanti ai miscarii liderului opozitiei, Aleksei Navalnii.

Candidatura lui Navalnii a fost interzisa in urma unei condamnari de frauda, pe care acesta o denunta ca fiind "fabricata" piesa cu piesa.

Victoria categorica a lui Vladimir Putin, asteptata duminica, il va mentine pe cel mai puternic om din Rusia la conducerea tarii pana in anul 2024, intr-un moment in care liderul de la Kremlin si-a adus tara in prim-planul scenei internationale in ultimii ani, cu pretul unor tensiuni cu Occidentul fara precedent de la finalul Razboiului Rece.

Vladimir Putin este creditat cu aproximativ 70% din intentiile de vot in cele mai recente sondaje, el fiind apreciat in tara sa pentru ca a readus stabilitatea dupa anii '90, insa cu pretul unui recul al libertatilor.

In varsta de 65 de ani, Putin urmeaza sa obtina duminica cel de-al patrulea mandat, care il va mentine pentru inca 6 ani la Kremlin, pana in 2024, cand se va implini aproape un sfert de secol dupa ce a fost desemnat succesorul lui Boris Eltin.

Candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este creditat in sondaje cu 7-8% din intentiile de vot, iar al treilea clasat, ultranationalistul Vladimir Jirinovski, cu 5-6%, acesta fiind urmat de jurnalista Ksenia Sociak, creditata cu 1-2% din intentiile de vot. Ceilalti patru candidati sunt creditati cu scoruri neglijabile.