Kievul a acuzat vineri Rusia ca agita apele in estul Ucrainei, instigand la violente, in timp ce comunitatea internationale este ingrijorata de escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari vecine, reaprinse pe subiectul peninsulei anexate Crimeea, scrie AFP.

UcrainaFoto: Agerpres/AP

"Inamicul recurge la provocari in masa de-a lungul liniei frontului in estul Ucrainei, care vor fi urmate de acuzatii ca partea ucraineana nu respecta acordurile de la Minsk", sustine serviciul de informatii din cadrul Ministerului ucrainean al Apararii, pe pagina sa de Facebook.

Ucraina si-a plasat trupele sub alerta rosie de-a lungul liniei de demarcatie intre Crimeea si in estul tarii, dupa ce Rusia a afirmat ca a dejucat "atentate" planificate, potrivit Moscovei, de Kiev in peninsula anexata in 2014 in urma unui referendum considerat ilegal de catre Occident.

Serviciile de informatii ruse acuza Kievul ca a organizat mai multe incursiuni, efectuate de catre "sabotori-teroristi", care s-au soldat cu confruntari armate si peirderi de vieti omenesti. Moscova sustine ca un agent FSB (fostul KGB) si un militar rus si-au pierdut viata.

Statele unite s-au declarat "extrem de nelinistite" din cauza acestei reinnoiri a tensiunilor si a facut apel la cele doua tabere sa evite "escaladarea".