Cincizeci dintre noii recruti ai FSB, serviciul secret de informatii al Rusiei, sunt invstigati pentru comportament necorespunzator dupa ce au sarbatorit intrarea in lumea spionajului iesind pe strazile din Moscova in masini luxoase si postand pe internet fotografii si inregistrari video, scrie The Times.

Noii spioni rusi au defilat pe strazile MoscoveiFoto: Captura YouTube

Fetele noilor agenti sunt vizibile in imaginile care au circulat online, iar in unele cazuri au aparut si numele intregi.

Tinerii au inchiriat mai multe masini negre Mercedes Gelandwagen si au defilat pe strazile capitalei rusesti.

Cel putin unul dintre noii recruti a declarat ca nu intelege "de ce s-a facut atata valva. Nu am incalcat nicio lege, a fost doar o petrecere nevinovata. Daca am fi inchiriat masini Volga in loc de Mercedes, nimeni nu s-ar fi plans", scrie presa rusa.

Alexander Mikhailkov, un general-maior in FSB retras din activitate, i-a acuzat pe absolventi ca isi "tradeaza" tara.

"Este tradare. O tradare totala a serviciului. Nimeni nu stie unde vor servi acesti baieti. Cum poti sa isi posteze online fotografiile? Jumatate dintre ei ar trebui concediati, iar cealalata jumatate ar trebui sa isi inceapa activitatea cu pedepse", considera Alexander Mikhailkov.

Alti fosti agenti rusi au avertzat ca spionii straini au notat deja cu atentie numele si fotografiile cu noii recruti, astfel incat capacitatea lor de a lucra sub acoerire este poatential compromisa.

"Trebuie sa fii prost sa marchezi inceputul unei cariere in spionaj spunand intregii lumi ca vei fi agent secret", a declarat un fost ofiter KGB care a lucrat ca spion in timpul Razboiului Rece.

Fotografia de grup a fost intre timp stearsa sau pixelata pentru a acoperi fetele agentilor.

Fotografiile ai starnit criti si in mediul online, blogerii comparandu-le comportamentul cu cel al "tinerilor de aur", copiii oligarhilor rusi, cunoscuti in Moscova petru stilul de viata opulent.