Rusia a amenintat miercuri ca va interzice produsele lactate ce provin din Belarus, daca tara sa vecina continua sa exporte ceea ce autoritatile ruse considera a fi alimente de proasta calitate si nesigure, relateaza Reuters.

Amenintarea vine in contextul unei dispute intre Moscova si Minsk pe tema pretului gazului rusesc vandut Belarusului. Rusia s-a mai folosit de restrictii comerciale emise de agentia sa pentru siguranta alimentelor cand relatiile sale cu alte tari s-au deteriorat.

Belarus este cel mai mare furnizor de produse lactate pentru Rusia, care a interzis majoritatea importurilor de alimente din tarile occidentale, inclusiv lactate, in 2014.

Potrivit unui comunicat difuzat miercuri, agentia de stat rusa pentru siguranta alimentelor Rosselkhoznadzor a subliniat, intr-o solicitare adresata autoritatii belaruse omoloage, necesitatea de a lua masuri de urgenta pentru a evita furnizarea de produse lactate uscate de slaba calitate catre Rusia.

Agentia rusa mai spune ca va fi nevoita sa impuna restrictii asupra tuturor sau a unora dintre produsele lactate provenite din Belarus in caz ca inregistreaza din nou aceste probleme.

Un reprezentant al Rosselkhoznadzor, contactat de Reuters, a negat orice conotatie politica in spatele acestor amenintari la adresa Belarusului.

De cealalta parte, ministrul belarus al Agriculturii, Leonid Zayats, a declarat jurnalistilor la Minsk ca nu a constatat nicio problema legata de calitatea produselor.

"Aceasta chestiune este inventata. Ne vom ocupa de aceste asa-zise acuzatii", a spus Zayats.

Belarusul a livrat Rusiei 304.000 de tone de produse lactate, inclusiv 56.000 de tone de lapte praf, pana acum in acest an.