Deputatii francezi au adoptat joi o propunere de rezolutie a grupului de dreapta Republicanii, prin care invita Guvernul francez sa nu reinnoiasca sanctiunile europene impotriva Rusiei, impuse pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei, transmite AFP.

nava MistralFoto: Reuters

Acest text fara caracter obligatoriu a fost adoptat cu 55 de voturi pentru si 44 impotriva, bucurandu-se de sprijinul extremei dreapta si a extremei stanga, insa a fost respinsa de socialisti si ecologisti.

La doi ani dupa inceperea conflictului, "sanctiunile sunt total ineficiente", "acordurile de la Minsk se afla intr-un impas", "acordul de incetare a focului este batjocorit de ambele parti" si nu se vad "reformele promise" in Ucraina, a declarat unul dintre initiatorii rezolutiei Thierry Mariani.

Iar aceste masuri "sunt periculoase pentru economia noastra" in timp ce Franta este "al treilea investitor in Rusia si cel mai mare angajator strain", a pledat Mariani.

Anularea contractului pentru nava de razboi Mistral, si pretul ridicat platit de agricultorii francezi au fost argumentele ridicate de mai multi deputati favorabili ridicarii sanctiunilor.

Alti alesi francezi, printre care centristul Francois Rochebloine, au pus accent pe "dialog" si pe "alianta" necesara intre UE si Rusia pentru a combate "un dusman comun, Statul Islamic" si pentru a gasi "o solutie la conflictul sirian".