Exporturile de vodca ruseasca si de alcool s-au prabusit cu peste 40% ca valoare si volum in 2015, fata de anul anterior, pana la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, a scris marti ziarul Kommersant, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicatia ruseasca, citand o autoritate comerciala, a scris ca volumul exporturilor a scazut cu circa 42% an la an, pana la cel mai mic nivel din 2005 si pana acum.

Datele vamale au aratat ca valoarea vodcii si alcoolului exportat a scazut la 111,9 mil. dolari, fata de 187,1 mil. $ in 2014.

Datele prezentate in articol au aratat ca vanzarile de vodca ruseasca s-au prabusit pe toate pietele majore, cel mai mare picaj fiind consemnat in Ucraina, unde au scazut cu aproape 70%.

Marea Britanie a fost cea mai mare piata de export pentru vodca ruseasca in 2015, urmata de Germania si Letonia.

Vadim Drobiz, expert pe piata ruseasca a alcoolului, a declarat Kommersant ca declinul acestor exporturi are probabil cauze geopolitice.

“Relatiile dintre Rusia si Occident au fost stricate de evenimentele din Ucraina si Siria si acesta ar putea fi cel mai important motiv pentru prabusirea vanzarilor de vodca ruseasca”, a spus Drobiz.