​Ministerul de externe de la Moscova a anuntat joi ca Rusia va lua “masuri compensatorii” ca raspuns la planurile SUA de a-si extinde prezenta militara in Europa - o decizie tintita explicit la adresa unei posibile agresiuni rusesti contra NATO in viitor, a transmis RIA Novosti, citata de The Moscow Times.

Putin si RusiaFoto: Hotnews

“Un raspuns simetric pentru aceasta (prezenta SUA crescuta in Europa) nu este complet necesara, sunt sigur. Masuri compensatorii pentru mentinereea balantei militare strategice sunt - si vor fi - luate”, a spus Andrei Kelin, seful Departamentului pentru Cooperare Europeana din ministerul de externe.

The Moscow Times mentioneaza si un raport recent al RAND Corp, in care se sustine ca numeroase studii si jocuri de razboi privind capacitatile actuale ale NATO in Tarile Baltice contra unui atac al Moscovei au aratat ca Rusia ar putea cuceri regiunea in doar trei zile, ceea ce inseamna ca NATO n-ar putea raspunde decat provocand un razboi nuclear.

Pentagonul a anuntat marti ca cere pentru anul fiscal 2017 o crestere de patru ori, pana la suma de 3,4 miliarde de dolari, a sumelor alocate pentru intarirea fortelor americane in Europa de Est, potrivit lui Ashton Carter, secretarul Apararii.

Printre tarile unde ar putea fi amplasate echipamentele si fortele suplimentare se numara Ungaria, Romania si tarile baltice, potrivit unor oficiali din Pentagon citati de New York Times.

Premierul Dacian Ciolos considera ca intentia SUA de a majora de patru ori mai mare bugetul pentru fortele armate amplasate in estul Europei vine in intampinarea obiectivelor Romanieiin privinta securitatii regionale.

"Am primit cu incredere anuntul SUA legat de cresterea de patru ori a bugetului destinat Initiativei pentru Reasigurarea Europeana (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2016. Aceasta decizie subliniaza angajamentul puternic al SUA pentru securitatea europeana si vine in intampinarea obiectivelor comune pe care le avem in ceea ce priveste securitatea regionala si a tarii noastre", se arata intr-o declaratie de presa a premierului.