Moscova a acuzat marti SUA ca incearca, prin toate mijloacele, sa slabeasca Rusia si ca sunt gata sa mearga pana la dezmembrarea Federatiei Ruse pentru a-si atinge acest scop, relateaza Agerpres.

"Ei (americanii) vor sa slabeasca la maxim tara noastra. Nu este exclus atingerea acestui obiectiv si pe calea dezmembrarii Federatiei Ruse. Aceasta le-ar permite Statelor Unite accesul la resursele bogate, pe care, dupa ei, Rusia le detine pe nedrept", a declarat secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patrushev, citat de lenta.ru.

In acelasi timp, Nikolai Patrushev, fost sef al serviciilor de securitate ruse (FSB, fost KGB), a declarat ca Rusia nu pretinde un rol de superputere si ca tara sa nu doreste sa domine lumea. "Intelegem, desigur, faptul ca Rusia este doar o parte din fosta Uniune Sovietica si nu pretinde la rolul de superputere. Spre deosebire de SUA, Rusia nu doreste sa domine lumea", a mai declarat Patrushev, potrivit gazeta.ru.

El a tinut sa adauge ca aceasta nu inseamna ca Rusia nu are interese nationale, pe care este obligata sa le apere, in special printr-o politica externa eficienta.

De amintit ca, in noua strategie de securitate nationala, semnata de presedintele Vladimir Putin la sfarsitul lunii decembrie 2015, SUA sunt mentionate printre amenintarile la adresa securitatii nationale a Rusiei. Acelasi document prevede ca una dintre prioritatile Rusiei in perspectiva pe termen lung este aceea de a intari statutul ei de una din cele mai importate puteri ale lumii.