Ministerul rus al Justitiei a decis ca inculpatii aflati in centrele de arest pre-proces nu au voie sa injure, sa ameninte, sa insulte sau sa se adreseze unul altuia in argoul de inchisoare, cunoscut sub numele de fenya, relateaza Mashable citand agentia de stiri Interfax.

Moscow Times vorbea intr-un articol publicat in 2002 despre "fenya" - "limbajul lagarelor si al inchisorilor"- care exista de mai multe decenii si a infiltrat limbajul modern rus prin intermediul detinutilor care si-au ispasit pedepsele si au fost eliberati.

"Dezvoltat de-a lungul deceniilor, este format din mii din cuvinte si expresii care descriu totul, de la un cadavru (zhmurik), pana la o inselatorie (kinut)", arata articolul.

"Pe masura ce zeks (prizonierii) au parasit zona, au luat cu ei limbajul, iar fenya a infiltrat rusa standard pana in punctul in care multi vorbitori nici macar nu cunosc derivatiile dezgustatoare ale cuvintelor pe care le folosesc".

Este neclar in acest moment cum anume autoritatile vor pune in aplicare noul regulament si ce pedepse ii asteapta pe cei ce il incalca.

Interzicerea injuraturilor este cel mai recent efort al Ministerului Justitiei din Rusia de a opri utilizarea fenya. In 2013, a impus o regula similara interzicandu-le gardienilor din inchisori sa foloseasca limbajul in discutiile dintre ei sau atunci cand vorbesc cu detinutii.

In 2014, presedintel Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice injuraturile in spatiul cultural si mediatic rusesc: in filme, teatru, transmisii televizate si presa.

Pe de alta parte, noua regulament le permite detinutilor care asteapta judecata, si care stau in general in celule lungi perioade de timp in absenta unei sentinte, sa aiba bunuri precum cani de ceai electrice, gel de dus, crema de ras, deodorante (cu exceptia celor de tip spray) si dispozitive electrice care nu pot accesa internetul.