Fiica cea mica a liderului rus, Katerina Putina devine o femeie influenta a noii generatii din elita moscovita. Inca din anii '90, atunci cand Vladimir Putin a inceput sa-si intareasca pozitia in cercurile politice inalte, multi dintre apropiatii sai au devenit peste noapte noii oligarhi preferati ai Kremlinului. Potrivit declaratiei sale de avere, Putin traieste in conditii modeste, cu un venit anual de 110 000 de euro, doua apartamente si o parte dintr-un garaj. Or, mezina sa Katerina o duce mult mai bine, fiind sustinuta financiar de cativa dintre oligarhii apropiati de tatal ei, potrivit unui raport publicat de Reuters.

Putin sfideaza inca o data VestulFoto: Facebook/ Vladimir Putin European Support

Putina ar folosi pseudonimul Tikhonova, pentru ca presedintele rus prefera ca familia lui sa stea departe de lumina reflectoarelor. Katerina Putina, in varsta de 29 de ani, ar fi casatorita cu Kirill Shamalov, fiul lui Nikolai Shamolov, un prieten apropiat al liderul rus si actionar principal al Bancii Rossiya, pe care oficialii americani nu s-au ferit sa o numeasca banca personala a elitei Kremlinului.

Ca sot si sotie, Katerina si Nikolai ar detine actiuni in valoare de circa doua miliarde de dolari, potrivit unei estimari prezentate de Reuters. Averea cuplului ar proveni in principal din actiuni in cadrul unei mari companii de prelucrare a gazelor naturale si a petrolului. Aceste actiuni au fost obtinute de la Gennady Timchenko, un alt oligarh rus aflat in cercul restrans de prieteni ai lui Putin.

De asemenea, averea tinerei nu s-ar reduce la capitaluri insemnate in companii banoase. Cuplul Katerina-Kirill detine o vila pe riviera franceza, estimata la peste 3,4 milioane de euro si dobandita prin intermediul lui Timchenko.

Katerina nu are succes doar in plan material, aceasta conduce mai multe proiecte finantate de la bugetul federal in cadrul Universitatii de Stat din Moscova. Mezina presedintelui a semnat contracte in valoare de milioane de euro intre organizatiile controlate de ea si universitate. Insa nu exista niciun indiciu ca ar fi castigat sume importante de bani din aceste afaceri, asa cum noteaza Reuters.

Putina detine o pozitie importanta in cadrul Universitatii de Stat din Moscova si ajuta la gestionarea unei investitii de 1,4 milioane de euro pentru extinderea campusului universitar. Mai mult, consilierii personalei ai mezinei lui Putin sunt cinci apropiati ai presedintelui, printre care si doi fosti agenti KGB, care o cunosteau pe aceasta de cand era un bebelus.

Fiica cea mare a presedintelui rus, Maria Putina are de asemenea legaturi cu Universitatea de Stat din Moscova, fiind absolventa de Medicina si cu o cariera in endocrinologie.

Katerina Putina a reusit sa stea departe de atentia publica inca de cand tatal sau a devenit presedintele Rusiei in 2000. In 2011, Putin a declarat pentru o televiziune rusa ca mezina sa are studii orientale si este specializata in cultura japoneza si istorie la Universitatea din Sankt Petesburg.

Sub numele de Tikhonova, Katerina a semnat mai multe lucrari stintiifice de matematica, medicina si inginerie aerospatiala, impreuna cu alti autori, printre care si rectorul universitatii din Moscova.

De asemenea, Tikhonova a participat de-a lungul anilor in mai multe competitii de dans rock 'n' roll. In anul 2013, a ajuns impreuna cu partenerul sau pe locul cinci intr-o competitie internationala din Elvetia. In prezent, Katerina Putina pare ca a lasat-o mai moale cu dansul si prefera sa fie presedintele comitetului Federatiei pentru dansatorii de rock 'n' roll. Federatia este, desigur, sponsorizata de catre Sibur, Novatek si Gazprombank, companii detinute sau controlate de prieteni sau asociati ai celebrului ei tata.