Detaliile privind proprietatile detinute de guvernul rus in strainatate au fost secretizate din cauza ingrijorarilor privind securitatea nationala si a politicilor “neprietenoase” ale unor anumite tari straine, transmite agentia RBC, citata de The Moscow Times.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

In cadrul unei investigatii despre active ale Kremlinului, RBC a decoperit ca nu poate accesa date despre proprietati ale statului rus aflate in strainatate, in ciuda legislatie ce prevede ca informatiile sa fie facute publice.

“In interesul securitatii nationale, inclusiv in legatura cu politicile neprietenoase ale unor tari, informatiile despre proprietatile federale din strainatate nu sunt publicate online pe siteul Rosimushchestvo (Agentia Federala pentru Managementul Proprietatilor de Stat)”, a declarat Alexei Chubar, director adjunct al institutiei.

Cand RBC a intrebat despre baza legala a nepublicarii informatiilor, Chubar a spus ca este “in afara autoritatii Rosimushchestvo”.

Potrivit RBC, guvernul poate clasifica informatii despre bazele militare si facilitati cu destinatii speciale. Totusi poate emite un ordin de secretizare ce nu trebuie neaparat publicat, a declarat agentiei citate un avocat.

Aceste actiuni au venit dupa decizia din 2014 a Curtii de Arbitraj de la Haga care obliga Moscova sa plateasca actionarilor companiei petroliere Iukos o despagubire de 50 de miliarde de dolari, o suma record.

Rusia a refuzat sa aplice decizia.

Mai multe active rusesti au fost deja inghetate: In Franta, conturile a circa 40 de banci au fost inghetate, precum si "opt sau noua cladiri", potrivit lui Tim Osborne, directorul executiv al GML, holdingul care reprezinta fostul actionar majoritar al Iukos.

In Belgia, printre conturile rusesti inghetate figureaza cele ale ambasadei Rusiei si ale reprezentantilor permanenti ai Rusiei pe langa UE si NATO la Bruxelles. Astfel de proceduri sunt in curs si in Marea Britanie si Statele Unite, potrivit lui Osborne.

De asemenea, Rusia a adoptat o lege care ii permite sa confiste active ale altor state aflate pe teritoriul sau, ca raspuns la activele rusesti confiscate in mai multe tari in cadrul dosarului Iukos