Un artist rus, devenit celebru pe plan international dupa ce si-a batut testiculele in cuie in Piata Rosie din Moscova, a fost arestat luni dupa ce a dat foc la portile Lubianka, cladirea care a adapostit sediul KGB si, in prezent, pe cea a succesorului sau, FSB, scrie France Presse.

Sediul KGB, incendiatFoto: Captura YouTube

Piotr Pavlenski a fost arestat de politie dupa ce a dat foc la porti de lemn ale impunatorului sediu al serviciilor secrete rusesti, la doi pasi de Kremlin.

Artistul a publicat o inregistrare a incendierii, pe reteaua sociala Vimeo. In aceste imagini, tanarul sta in picioare, in fata portilor in flacari, timp de cateva secunde, inainte ca un politist sa sa vina spre el.

"Portile in flacari de la Lubianka sunt o manusa aruncata de societate in fata amenintarii teroriste", a scris el, intr-un mesaj postat alaturi de inregistrare.

"Serviciile federale de securitate (FSB, nr) folosesc teroare fara sfarsit pentru a tine sub puterea lor 146 de milioane de oameni", a adaugat el.

Lubianka a fost cartierul general de trista amintire al politiei politice sovietice si este in prezent sediul FSB.

Piotr Pavlenski a fost dus la un comisariat pentru a fi interogat, potrivit site-ului Mediazona care supravegheaza arestarea activistilor si a opozantilor.

Doi ziaristi, dintre care unul de la televiziunea independenta Dojd, care au filmatul protestul artistului, au fost si ei retinuti pentru putin timp.

In 2013, Piotr Pavlenski si-a prins testiculele in cuie in pavajul Pietei Rosii. Dupa ancheta, justitia rusa a inchis dosarul, apreciind ca nu a fost comisa ncio infractiune.

In 2012, acesta si-a cusut buzele in semn de sustinere fata de grupul contestatar Pussy Riot.