Ca multe tari din Europa Centrala si de Est, romanii nu au incredere in Rusia. Drept urmare, propaganda directa, prin canale controlate de Kremlin, nu functioneaza aici asa cum se intampla in fostele state sovietice. Mesajele prin care Moscova incearca sa influenteze opinia publica se lipesc, insa, la temele actuale ale dezbaterii publice si ajung sa fie promovate, de foarte multe ori involuntar, de oamenii de rand. Vezi cinci astfel de personaje la discursul carora dezinformarile si manipularile masinariei ruse de propaganda se pliaza natural.

Propaganda rusa in cinci portreteFoto: Hotnews

Cele cinci personaje descrise aici sunt: facebook-istul "share-tot", bunul ortodox, ONG-istul militant, patriotul national, tanarul revoltat.

  • NU inseamna ca majoritatea ONG-istilor militanti, a tinerilor revoltati, a patriotilor si ortodocsilor dedicati promoveaza automat si voluntar mesajele Rusiei, ci ca aceste mesaje se regasesc extrem de des - fara ca ei sa-si dea seama, de cele mai multe ori - in ceea ce ei spun, fac si distribuie in randul cunostintelor lor.
  • NU inseamna automat ca opiniile si credintele lor sunt automat gresite sau condamnabile, ci ca ele devin un canal natural si usor manipulabil pentru propaganda rusa.

Nota: toate capturile Facebook incluse in infografic sunt reale si apartin unor persoane incadrabile in aceste profile.