O echipa de transmisie a televiziunii ruse de stat Rossia a fost retinuta de catre politia de frontiera estoniana, inainte de a fi eliberata si expulzata in Rusia. Estonia ii acuza pe jurnalisti ca ar fi mintit in legatura cu scopul vizitarii tarii europene. De asemenea, jurnalistii s-au ales cu o anulare a vizelor lor europene, relateaza The Moscow Times.

Jurnalistii au fost retinuti, perchezitionati si chestionati, joi, de-a lungul mai multor ore, de catre politia de frontiera estoniana. Ei au fost eliberati si expulzati in Rusia, vizele lor fiind anulate, pentru a-i impiedica sa intre din nou in Uniunea Europeana. Acestia se intorceau in tara lor dupa ce au realizat o transmisiune din Estonia.

Politia de frontiera estoniana a sustinut ca jurnalistii ar fi mintit in legatura cu scopul vizitei lor. In schimb, un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe a declarat ca incidentul, in care au fost implicati jurnalisti ai televiziunii de stat, este ”cenzura fizica”, scrie The Moscow Times.

Estonia nu este prima tara care actioneaza impotriva jurnalistilor rusi, dupa ce, anul trecut, guvernul ucrainian a interzis accesul in tara a jurnalistilor unor institutii media detinute de Kremlin. Kievul i-a acuzat pe acestia ca sunt instrumente ale propagandei ruse. Atunci, Ucraina a fost condamnata ca interfereaza cu libertatea presei, chiar daca relatarile televiziunilor ruse de pe teritoriul ucrainian erau false.