Locuitorii din Moscova au protestat sambata impotriva introducerii taxei pentru parcare, informeaza The Moscow Times.

Primaria din Moscova a introdus in 2012 plata pentru parcare, initial in districte ocupate in principal de cladiri de birouri. Moscovitii au incercat sa pacaleasca sistemul ascunzandu-si numarul de inmatriculare in fata camerelor de filmat.

Saptamana trecuta zona parcarilor platite a fost extinsa pana in zonele rezidentiale, ce a facut ca soferii sa iasa in strada. "Nu am participat niciodata intr-un protest stradal, dar am venit astazi aici pentru ca au depasit limita si au implementat parcarea platita in strazile rezidentiale" a declarat Yulia Shumilina, o protestara de 25 de ani.

Atunci cand a fost introdusa parcarea platita pentru prima data, autoritatile au declarat ca este o modalitate de a face oamenii sa foloseasca transportul public in locul masinilor personale.

"Am fost de-acord cu parcarea platita in centrul orasului. (...) Dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru a-mi parca masina langa casa. Ce s-a schimbat in spatiul de langa casa incat sa ma oblige la plata?" a adaugat Shumilina.

Protestatarii s-au adunat in jurul unei scene improvizate unde deputati din Duma de stat (a doua camera decizionala din Rusia) - cei mai multi din partidul Comunist - au tinut prelegeri impotriva primarului Sergei Sobyanin si a lui Maxim Liksutov, responsabilul pentru transport din Moscova.

"Sa fiu sincera, nu cred ca asta poate schimba ceva. Dar trebuie cel putin sa incercam - nu putem doar sa acceptam" a declarat Olga Miloshenko, un cetatean ce traieste in zona aeroportului.

A fost al doilea protest din ultima saptamana, in urma cu trei zile avand loc unul in districtul Ostankino. Sute de oameni au colectat semnaturi pentru o petitie prin care se va cere demisia lui Liksutov. Urmatorul protest este programat pentru 17 octombrie.