Organizatiile de monitorizare au descoperit un nou tip de armament rusesc in partea ucraineana detinuta de rebeli, posibil o dovada a faptului ca Moscova este in continuare interesata de situatia de acolo, chiar daca pare sa se concentreze acum pe Siria, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care monitorizeaza acordul de incetare a foscului din estul Ucrainei, a anuntat ca observatorii sai au vazut un sistem TOS-1 “Buratino” pentru prima data.

Buratino este echipat cu capete termobarice care imprastie lichid inflamabil in jurul unei tinte si apoi il aprind. Poate distruge o zona de cateva strazi dintr-o singura lovitura.

Doar Rusia produce acest sistem si nu a fost exportat in Ucraina inainte de izbucnirea conflictului, conform IHS Jane's Group si Stockholm International Peace Research Institute, care monitorizeaza comertul cu arme..

Descoperirea OSCE este rusinoasa pentru Kremlin, care tocmai a micsorat tonul retoricii pe tema Ucrainei si si-a mutat atentia catre Siria, unde a inceput lovituri aeriene.

In plus, aceasta stire a venit chiar inainte de discutiile pe care Vladimir Putin le va tine in Paris vineri cu liderii Germaniei, Frantei si Ucrainei pe tema procesului de pace.

Ministerul apararii de la Moscova nu a raspuns la intrebarile Reuters privind eventuala furnizare de astfel de arme catre rebeli sau unde au fost exportate sisteme Buratino

Alexander Hug, observator-sef adjunct al misiunii OSCE din Ucraina a declarat ca Buratino a fost observat intr-o zona de antrenament a rebelilor in localitatea Kruhlyk.

Hug a spus ca sistemul de armament este “foarte distructiv”.

Popular Mechanics apreciaza, pe siteul propriu, ca TOS-1 este “iadul pe pamant” pentru oricine este atacat.