Camera superioara a parlamentului rus, Consiliul Federatiei, a aprobat miercuri cu vot unanim, autorizarea folosirii de forte militare in strainatate, transmite Reuters, citand agentii de presa ruse.

Solicitarea a venit din partea presedintelui Vladimir Putin, anuntase anterior Kremlinul printr-un comunicat de presa.

Serghei Ivanov, seful administratie prezidentiale a spus dupa votul din Consiliul Federatiei ca "este vorba de Siria", in conditiile in care anterior nu se anuntase oficial la ce tara se refera votul.

Oficialul de la Kremlin a declarat ca asta nu inseamna ca forte terestre ruse vor fi implicate in conflict si ca va fi vorba doar de forte aeriene.

Ivanov a spus ca votul in Parlament a fost de 162 la zero, dupa ce ce presedintele sirian Bashar al-Assad a solicitat Rusiei asistenta militara pentru a lupta impotriva Statului Islamic si a altor grupari rebele.

Potrivit unor informatii prezentate de media internationala, aeronavele rusesti au inceput deja sa efectueze lovituri aeriene in Siria. Kremlinul a refuzat sa comenteze pe aceasta tema

Ultima oara cand Parlamentul rus i-a aprobat lui Putin trimiterea de forte armate in strainatate Moscova a alipit Crimeea.

Rusia, aliatul strategic al regimului, se implica din ce in ce mai mult pe teren, amenajand o baza aeriana pe aeroportul Latakia (vest) si aducand avioane de lupta, sisteme de aparare aeriana si echipamente moderne, dintre care o parte pentru regimul al-Assad. Potrivit presei ruse, numarul de soldati trimisi in Siria ar fi de cel putin 1.700.

Citeste aici ce arme a amplasat Rusia in Siria.

Rusia va propune miercuri un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite privind "lupta impotriva terorismului', a anuntat ministrul adjunct de Externe rus Mihail Bogdanov.

Luni, in discursul sau in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, Vladimir Putin a lansat un apel la o "larga coalitie antiterorista", care sa il includa pe presedintele sirian, Bashar Al-Assad, si Iranul, pentru a continua actiunile coalitiei conduse in prezent de SUA si a combate gruparea Statul Islamic.