Vladimir Putin a declarat intr-un interviu pentru postul american de televizune CBS ca nu este sigur ca va candida din nou in prezidentialele din Rusia din 2018, informeaza The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat cat timp intentioneaza sa raman presedinte, Putin a spus ca acest lucru depinde de mai multi factori, inclusiv de sentimentele sale.

“Perioada serviciului meu ca presedinte depinde de doua conditii. In primul rand, bineinteles, sunt regulile stipulate de Consitutie si in mod cert nu le voi incalca”, a spus liderul de la Kremlin.

“Dar nu sunt sigur ca ar trebui sa folosesc la maxim aceste drepturi constitutionale. Acest lucru va depinde de situatia din tara, din lume, si de propriile sentimente in aceasta privinta”, a adaugat Putin.

Nu este pentru prima oara cand a fost intrebat despre posibilitatea de a intra in a patra cursa prezidentiala.

In 2012 a declarat jurnalistilor straini ca perspectiva unei noi candidaturi, in 2018, este “normala, daca totul merge bine si poporul o vrea”.

Al treilea sau mandat se incheie in 2018. Acesta este primul mandat prezidential de sase ani in Rusia (in loc de patru), dupa ce o lege ce extindea perioada pe care o petrece in functie presedintele Rusiei a fost semnata in 2008 de liderul de atunci de la Kremlin, Dmitry Medvedev.

Putin a devenit presedinte in 2008, a fost reales in 2004 si a stat la Kremlin pana in 2008, cand a fost ales Medvedev.

Potrivit legii rusesti, presedintii nu pot sta in functie mai mult de doua mandate consecutive.

La sfarsitul mandatului lui Medvedev din 2012, cei doi au spus ca se intelesesera cu ani in urma sa schimbe rolurile. Putin a castigat alegerile, ceea ce a dus la proteste in Moscova.

Daca va deveni presedinte pentru a patra oara si va ramane in functie pana in 2024, el va avea la activ cea mai mare perioada de conducere a Rusiei de dupa dictatura lui Josef Stalin.