Sergei Pugachev, un magnat ce era supranumit odinioara “bacherul lui Putin” din cauza influentei pe care o avea in Kremlin, a depus o actiune impotriva Rusiei prin care cere 12 miliarde de dolari pentru ca imperiul sau economic a fost subminat dupa ce a iesit din gratiile presedintelui rus, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

“In ultimii ani, Rusia desfasurat un atac multiplu impotriva mea, a familiei mele si a investitiilor mele”, a declarat Pugachev intr-un comunicat de presa.

“Refuz sa fiu intimidat de tacticile Rusiei”, a adaugat el.

Cererea de arbitraj a lui Pugachev a fost trimisa lui Putin si ministrilor rusi ai economiei, finantelor, justitiei si afacerilor externe, au spus avocatii acestuia intr-o conferinta tinuta in Paris.

Probabil ca cererea se va judeca la Curtea Permanenta de Arbitraj din Haga.

Reuters mentioneaza ca nu a putut obtine o reactie imediata din partea guvernului rus, care vrea arestarea lui Pugachev pentru deturnare de fonduri si fraude, acuzatii pe care acesta le respinge.

Moscova se confrunta deja se confrunta cu o decizie luata de acelasi tribunal in 2014, prin care i s-a cerut sa plateasca 50 de miliarde de dolari pentru expropierea activelor Yukos, candva cel mai mare producator de petrol, sub conducerea lui Mikhail Khodorkovsky.

De cand a parasit Rusia in 2011, Pugachev, in varsta de 52 de ani, i-a acuzat pe aliatii lui Putin ca i-au pus in genunchi imperiul economic de mai multe miliarde de dolari iar apoi i-au luat cele mai bune active.