Emisarul Rusiei la Uniunea Europeana, Vladimir Chijov, a admis intr-un interviu acordat agentiei de stiri Tass ca tara sa si Occidentul se confrunta in faza activa a unui razboi informational, "iar Moscova castiga". "Timp de multi ani si multe decenii am fost inferiori in aceasta batalie, din cauza eficientei si capacitatii de a folosi instrumentele tehnice. Acum, spatiul nostru informational a devenit mult mai atractiv pentru consumatorii de informatie din Vest", a afirmat el.

El declara in interviu ca succesul Rusiei in aceasta lupta starneste ingrijorari in Occident. Oficialul rus evita sa se refere la masinaria propagandistica a Kremlinului si sustine ca jurnalistii si managerii de presa rusi trebuie creditati pentru situatia actuala, rezultata, sustine el, si din alte circumstante "obiective": "audientele occidentale au nevoie de un punct de vedere alternativ (...) Cerere care creaza o nisa unde canalele noastre TV si agentiile de stiri actioneaza cu tot mai mult succes".

  • El a mai spus in interviul pentru Tass ca, "vorbind impartial", elementele razboiului informational au existat mereu, dar acest razboi este mai activ acum "data fiind situatia politica generala".

Chijov a notat ca la nivel UE nu exista un consens referitor la o reactie in fata ofensivei informationale ruse.

In acelasi interviu, oficialul rus a apreciat ca relatiile UE-Rusia existente pana recent nu mai sunt "nici posibile, nici de dorit", dand vina pentru aceasta situatie tot pe Uniune: "in mod regretabil, asa cum a demonstrat-o criza ucraineana, intr-un moment de bifurcatie istorica UE a facut alegerea fundamental diferita in favoarea extinerii spatiului geopolitic aflat sub controlul sau, in defavoarea relatiilor cu Rusia si in mare masura in detrimentul intereselor tarii noastre", fapt pentru care Rusia si europenii au conventit ca relatiile bilaterale de pana acum "nu mai nici posibile, nici de dorit" in conditiile actuale.