Peste doua treimi dintre rusi au declarat ca incearca sa faca economii atunci cand cumpara alimente in contextul crizei economice actuale, caracterizata printr-o scadere a puterii de cumparare a gospodariilor, arata rezultatele unui sondaj de opinie publicat marti, informeaza Agerpres.

69% dintre cei intervievati au declarat ca "au incercat sa cumpere produse alimentare mai ieftine in ultimele doua-trei luni" fata de 54% in luna martie 2014, arata rezultatele acestui sondaj realizat la finele lunii august de Levada Center, considerat drept un institut independent de sondare a opiniei publice. In schimb, peste un sfert din rusi (28%) au declarat ca nu si-au diminuat bugetul consacrat alimentatiei, se mai arata in acest sondaj derulat in randul a 1.600 de rusi din 46 de regiuni.

In prezent, procentul rusilor care si-au redus achizitiile se situeaza la cel mai inalt nivel de dupa criza financiara din 2009, care a condus la o prabusire a economiei ruse si la o crestere a somajului dar care a fost urmata de o relansare viguroasa. In ceea ce priveste recesiunea actuala aceasta este cauzata in special de o cadere a consumului si a puterii de cumparare. Cresterea preturilor a fost accelerata de prabusirea rublei la finalul anului trecut, pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor introduse de Occident pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina, precum si al embargoului introdus de Rusia pentru majoritatea produselor alimentare provenite din tarile occidentale.

Potrivit serviciului federal de statistica, Rosstat, numarul rusilor care traiesc sub pragul saraciei a crescut cu 14,8% in ritm anual pentru a ajunge la 21,7 milioane de persoane in al doilea trimestru, adica 15,1% din populatie. In Rusia pragul minim al saraciei se situeaza la aproximativ 10.000 de ruble (130 de euro) pe luna.

In acest context dificil pentru gospodariile rusesti, decizia Kremlinului de a distruge produsele alimentare sechestrate pentru ca au incalcat embargoul a provocat controverse in Rusia. Tone de branzeturi, piersici sau nectarine confiscate la frontiera au fost strivite sau incendiate, in pofida faptului ca mai multe persoane au semnat o petitie prin care cer Guvernului sa doneze aceste alimente persoanelor sarace.