BBC pregateste o emisiune radio destinata Coreei de Nord, precum si un canal de televiziune in limba rusa, intr-o incercare de a-si extinde serviciul international, in contextul in care grupuri media concurente precum Al Jazeera si Russia Today continua sa creasca, informeaza sambata AFP si The Guardian.

Directorul general al celui mai mare grup audiovizual public din lume, Tony Hall, urmeaza sa prezinte luni aceste propuneri, care vor include de asemenea si o consolidare a serviciului in limba araba al BBC, pentru a oferi mai mult continut regional, cu o acoperire sporita a evenimentelor din nordul Africii si Orientul Mijlociu.

"Este vorba de oferirea unei informatii serioase si impartiale acestor tari. Alte mass-media continua sa se extinda la nivel global si multe dintre ele nu impartasesc traditiile si valorile noastre. Nu trebuie sa mai existe tari in care serviciul international al BBC sa nu aiba acces", a declarat pentru AFP o sursa din cadrul grupului, confirmand ca aceste proiecte sunt avute in vedere.

Acest efort ar urma sa contribuie la apararea pozitiei Marii Britanii in lume si a libertatii presei in tari in care informatia este controlata de media apropiate de putere, a explicat de asemenea o sursa din cadrul BBC pentru Guardian.

Potrivit The Guardian, BBC argumenteaza ca extinderea serviciului sau international tine de "democratie si presa libera", intr-un moment in care mari grupuri media rivale finantate de state continua sa creasca, precum Al Jazeera si RT (fosta Russia Today), ambele detinand in prezent filiale in Marea Britanie, sau Televiziunea Centrala Chineza (CCTV).

Astfel, printre propuneri se numara si lansarea unui serviciu TV prin satelit pentru vorbitorii de limba rusa sau intensificarea prezentei digitale pe YouTube sau pe echivalentul rusesc Rutube, precum si buletine de stiri pentru tarile est-europene invecinate.

De asemenea, o emisiune radio, sub forma unui buletin de informatii zilnic, destinata Coreei de Nord ar fi o premiera importanta si ar putea starni furia autoritatilor de la Phenian, noteaza AFP.

Potrivit presei britanice, BBC va cere guvernului sa finanteze acest efort de consolidare a serviciului sau international cu pana la 20 de milioane de lire sterline.

BBC World Service are o audienta globala de 210 milioane de persoane pe saptamana, televiziune, radio si internet la un loc. Serviciul, fondat in 1932, este difuzat in 29 de limbi, insa din 2006 BBC a inchis 15 sectii in limbi straine din motive bugetare.