Rusia a interzis importurile tuturor produselor agricole din Bulgaria de la 1 septembrie din cauza unor certificate false emise de aceasta, informeaza The Moscow Times.

Mai multe categorii de alimente din Bulgaria fac parte deja din embargo-ul impus de Rusia, ca raspuns la sanctiunile Occidentului dupa aparitia crizei din Ucraina.

Noile restrictii au fost introduse dupa ce Bulgaria a recunoscut ca o parte din exporturi si re-exporturi au avut certificate false, a anuntat Rosselkhoznadzor, autoritatea sanitar-veterinara rusa, intr-un comunicat de presa.

Pe 25 aprilie, Rusia a interzis re-exportarea fructelor si legumelor din Bulgaria din cauza acestor certificate false.

Rosselkhoznadzor suspecteaza ca merele importate in Rusia, ce in certificatele emise de bulgari trebuiau sa fie re-exportate din Brazilia, Maroc si China, de fapt au fost trimise din tari ce apartineau tarilor Uniunii Europene.

In ultimele luni, guvernul Rusiei a intensificat eforturile de a opri importurile fructelor cu certificate false. Un decret prezidential din 6 august impune ca fructele provenite din tarile Uniunii Europene sa fie distruse.

In iulie, Kremlinul a decis ca embargoul pe alimente sa fie extins in SUA, Uniunea Europeana, Canada, Australia, Norvegia pentru inca un an. In ultima luna au fost adaugate Albania, Muntenegru, Islanda si Liechtenstein pentru sprijinul oferit Uniunii Europene in deciziile contra Rusiei.

Ucraina va intra sub acest embargo in cazul in care va continua politicile pro-europene.

In prima jumatate a acestui an, exporturile din Bulgaria catre Rusia au insumat in total 211,5 milioane de dolari, cu 34% mai putin fata de anul trecut.