VIDEO INTERVIU Iulian Chifu: Politicienii romani nu mai ataca subiectul Rusia / Pericolul din Est, inclus in Strategia Nationala de Aparare, e un eufemism / Care e pozitia Romaniei fata de Federatia Rusa?

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Vineri, 21 august 2015, 11:18 Actualitate | Russia Report


Iulian Chifu
Foto: Hotnews
In Romania, retorica pro-rusa nu se aude atat de puternic in acest moment, problema legata de Rusia si de razboiul informational purtat de Moscova fiind alta: "O diminuare substantiala a referirilor la Federatia Rusa si la o pozitionare mai degraba ambigua fata de aceasta", spune intr-un interviu acordat HotNews.ro Iulian Chifu, presedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, fost consilier prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa. "Care e pozitia Romaniei fata de Federatia Rusa? Ati auzit vreo declaratie in ultimele sapte luni?" arata Chifu. El subliniaza ca, in acelasi timp, ambasadorul Rusiei la Bucuresti a dat doar in vara aceasta trei interviuri majore si a aparat punctul de vedere rus, "care inseamna dezinformare, propaganda si care nu a fost contracarat de catre nimeni".

Chifu - care a fost inclus de Moscova pe lista persoanelor care au interdictie de a intra in Rusia - a discutat cu HotNews.ro despre felul cum se manifesta in Romania propaganda rusa si despre cum se poarta razboiul informational in aceasta tara membra NATO si UE.
 • "Un grup legitim, format sa sprijine lupta pentru pace, dar care spune <<hai sa iesim din NATO, sa renuntam la armata>>. Un alt grup care vine si spune ca <<eu nu vreau sa lupt cu Rusia, toti cei care au intre 18 si 35 de ani vor fi inrolati, pusi in linia intai, sa lupte cu Rusia si ne macelaresc rusii. Cei care nu doriti sa intrati in aceasta categorie veniti la data de...>>. Si se intalnesc si creeaza grupul de data asta fizic, nu virtual. Ce inseamna aceasta? Odata ce ai creat un grup ce afecteaza capacitatea statului de a recruta, de a avea voluntari pentru armata, automat acela este un instrument al razboiului informational", spune Iulian Chifu.

Interviul cu Iulian Chifu - partea I • "Ce putem spune este ca exista o diminuare substantiala a referirilor la Federatia Rusa si o pozitionare hai sa spunem mai degraba ambigua fata de Federatia Rusa. Nu vorbim de o retorica pro-rusa. Putem sa ne uitam la numarul de interviuri date de ambasadorul rus Malghinov doar in vara aceasta. A dat trei interviuri majore. Care ambasador acreditat in Romania a dat atatea interviuri intr-un timp atat de scurt? In general, un ambasador nu da interviuri - ma rog, da de ziua nationala a statului... [Ambasadorul Malghinov] are trei interviuri date acum, aparand punctul de vedere al Federatiei Ruse, dar care inseamna dezinformare, propaganda si care nu a fost contracarat de catre nimeni."
 • "In partea cealalta, vedem politicienii romani care nu mai ataca acest subiect. Nu am vazut [chestiunea rusa] pomenita in mod substantial nici in strategia de securitate, decat in context - Rusia si cu NATO sunt in divergenta si pe curs de ciocnire. Acest lucru defineste pozitia Romaniei in raport cu Federatia Rusa? Nici macar in declaratiile pe care le-am vazut in documentele finale ale institutiilor din care facem parte, in summituri, in reuniuni ministeriale, Consiliile UE nu am vazut acele formulari care sunt imbratisate in spatiul public de catre politicieni romani si oameni in functii publice care sunt romani."
 • "Poate e bine. Unii spun <<domnule, nu mai suntem - aici e marea teza - antirusi asa cum a fost Traian Basescu>>. OK, nimeni nu cere sa fii anti sau prorus. Traian Basescu a gestionat tara aceasta si in perioada fierbinte a razboiului din Ucraina. Acelasi Traian Basescu a avut si intalnire cu toti liderii lumii la summitul NATO de la Bucuresti. Insa a evita si a scoate din retorica institutiilor publice pozitionarea fata de Rusia e, zic eu, un pas inapoi, chiar daca nu putem vorbi despre politicieni sau analisti care sa adopte retorica prorusa si sa fie prea in prim-plan."
 • "E si o chestiune care tine de publicul romanesc. Acesta are un anumit tip de reticenta, nu in raport cu cetatenii rusi sau cu Federatia Rusa, cat cu politicile actuale ale Federatiei Ruse si ale lui Vladimir Putin. La Centrul de Prevenire a Conflictelor si Early Warning am avut in 2009 un studiu in raport cu aceste subiecte, la nivelul spatiului public, al dimensiunii politice si la nivelul mass-media. Plus sondaj de opinie. Si situatia era asa - dupa 2008, dar inainte de evenimentele actuale: deschiderea, acceptabilitatea fata de cetateni rusi era cam de 60% - suntem intotdeauna bune gazde si primitori; fata de Rusia ca tara nivelul era cam de 50%; in schimb, cand ne ducem la politicile Federatiei Ruse din acel moment, acceptabilitatea era de 30-35%. Acest lucru ne arata ca acceptabilitatea in Romania, chiar pe elemente profunde din societate, e foarte redusa, in general politicile Rusiei sunt privite cu suspiciune. Acest lucru e valabil cu atat mai mult dupa agresiunea din 2014."
 • "Insa aceste lucruri se pot schimba. Pentru ca, daca in spatiul public, unde se lucreaza cu simboluri, dispare o pozitionare clara fata de Federatia Rusa, s-ar putea ca lucrurile acestea sa conteze. In subsidiar, in zona electronica, pe net, exista grupuri de sustinere si exista instrumentar cu care se face razboi informational in Romania, impotriva Romaniei."

Interviul cu Iulian Chifu - partea a II-a • "Instrumentarul [razboiului informational] este vast, vorbind de declaratii care exista, inclusiv de declaratii ale unora care au lucrat in domeniu. In primul rand, ce e razboiul informational? E foarte dificil de definit, pentru ca sunt granite foarte fine intre libertatea de exprimare si de circulatie a ideilor, pe care o sustinem (...) O zona cu o granita subtine este cea de PR, public diplomacy, lobby: o companie, un grup platit pentru a face promovarea unui set de idei in spatiul mediatic, ceea ce nu e acelasi lucru cu libera circulatie a ideilor, pentru ca aici e vorba de cineva platit, care lucreaza pe baza de contract. Si exista companii care se ocupa cu aceste lucruri, grupuri informale, asociatii care promoveaza acest tip de informatii. Iar in razboiul informational e vorba despre atacarea elementelor profunde de perceptie si de vointa statului. Inseamna crearea unor realitati alternative: iau bucati de adevar si fapte, combin cu silogisme, nu cu argumente reale si introduc foarte multe minciuni, citand terte surse pe care tot eu le-am promovat. Si in final am o poveste, o realitate alternativa celei pe care o poate percepe orice om si cea a adevarului real. In actuala societate in care media are un rol esential, perceptia, cultivata in mod substantial si pe termen indelungat, poate lua locul realitatii. Omului rapid si care n-are timp de obicei isi preia informatia si, odata ce si-a stabilit in sine o poveste, ii e foarte greu sa si-o conteste el insusi."
 • In Romania se poate vorbi despre astfel de campanii de dezinformare? "Da. Exista atat la nivel european, cat si campanii punctuale ce vizeaza Romania. De exemplu, in 2008, dupa razboiul ruso-georgian, am avut o campanie care s-a referit la faptul ca Georgia a atacat Rusia, ca a ucis separatistii si ca Rusia a venit ca eliberator. In zilele noastre, o vedeti in interviurile lui Malghinov: in Romania a avut loc o lovitura de stat la Kiev, rusii din estul Ucrainei s-au simtit amenintati si s-au rasculat. Deci acolo nu e armament rus, nu e instigare, razboi hibrid rus, in ciuda tuturor argumentelor, faptelor, in schimb e o parte a Ucrainei care se bate cu alta parte a Ucrainei. Acest tip de narrative, de poveste, e inoculat ca adevar alternativ."
 • In media din Romania se face simtita o orientare de acest fel? "Pai daca in ultimele trei luni de vara am vazut trei interviuri ale ambasadorului care sustine acest lucru... "
 • "Instrumentarul e multiplu. Exista deja declaratii din interior. Exista ceea ce se cheama troli - grupuri de oameni platiti ca sa joace pe siteuri cu mare vizibilitate anumite tipuri de idei. De obicei in grup. Au iesit in fata troli - ultimul, o doamna, a castigat recent un proces contra statului rus. Si ei spun: actioneaza de obicei in trei, unul merge pe o idee, altul pe o alta idee, al treilea concluzioneaza asa incat toata aceasta dezbatere scurta in finalul unui articol sa te duca spre ideea pe care o cultiva ei."
 • "Si online-ul romanesc e plin [de troli]. Uitati-va la celebrii postaci care existau mai ales in perioada electorala si faceau batalia politica interna. Brusc s-au transformat - si eu scriu editoriale la Evenimentul zilei, orice editorial care se refera la terte teme e prizat mai mult sau mai putin in zona de comentarii, in schimb, cand vorbesti despre Rusia sau razboiul din Ucraina, sigur ai 20 de postari in care se bat unul cu celalalt, se acuza. E clar cum arata structura de troli. Si asa cum arata intr-un instrument media arata si in media in ansambul sau. Acum nu vorbim despre opinii legitime ale oamenilor normali, care vin si isi spun punctul de vedere. Vorbim despre opinii dirijate, despre oameni platiti ca sa gestioneze si sa dirijeze opinii."
 • Exista si o alta componenta. De exemplu, crearea unor grupuri de sprijin ciudate: pentru pace si neutralitatea Romaniei. Un grup legitim, care lupta pentru pace, dar care spune <<hai sa iesim din NATO, sa renuntam la armata>>. Un alt grup care vine si spune ca <<eu nu vreau sa lupt cu Rusia, toti cei care au intre 18 si 35 de ani vor fi inrolati, pusi in linia intai, sa lupte cu Rusia si ne macelaresc rusii. Cei care nu doriti sa intrati in aceasta categorie veniti la data de...>>. Si se intalnesc si creeaza de data asta grupul fizic, nu virtual. Ce inseamna aceasta? Odata ce ai creat un grup ce afecteaza capacitatea statului de a recruta, de a avea voluntari pentru armata, automat acela este un instrument al razboiului informational."
 • "Un alt element al razboiului informational e cel de alterare a vointei - hai ca poate ar fi bine sa facem deal-urile cu Rusia, uitati-va la unguri, hai sa facem si noi un deal, luam gaz mai ieftin, creste economia, creste bunastarea si nici nu suntem in cearta cu rusii, ce conteaza ca Uniunea Europeana... E un tip de adresare care afecteaza fundamental deciziile strategice ale statului roman, vointa sau sustinerea pentru politicile nationale si strategice. Si in aceste cazuri, un cetatean roman poate sa creada aceste lucruri, e liber sa le creada. Dar in momentul cand aceste idei sunt inoculate pe bani, dirijat, structurat, atingand in primul rand zonele deschise sa mearga in aceasta directie... Ce face realitatea alternativa? Obtine sustinerea unui anumit grup de oameni cu un apetit sa urmeze ideea respectiva, pe de alta parte introduce dubii in cei care au cunostinta cu realitatea".

Interviul cu Iulian Chifu - partea a III-a • "Exista date foarte clare privind finantarea de catre Federatia Rusa a miscarilor radicale de dreapta, nationaliste, xenofobe la nivelul Europei. La nivelul Romaniei, nu am eu aceste date. Va pot ridica, insa, semne de intrebare. Care a fost momentul in care un instrument al Federatiei Ruse a devenit cel mai relevant in Romania? 2012: Vocea Rusiei era de referinta. In 2012, era atat de important incat dupa referendum chiar si presedintele Romaniei a simtit nevoia sa dea un interviu la Vocea Rusiei, pentru ca acolo era batalia reala. Ati auzit de Vocea Rusiei inainte de 2012? Eu nu am vazut, poate ceva marginal. Ati vazut Vocea Rusiei dupa 2012? Mai exista astazi, cu Sputnik cu tot, instrumentarul asumat de statul rus pentru a face razboi informational?"
 • "In Republica Moldova, lupta pentru Uniunea Eurasiatica si impotriva Uniunii Europene s-a dus astfel: UE vrea sa ne faca pe toti gay si sa aruncam biserica pe fereastra. Astazi, daca intri in Republica Moldova, Uniunea Eurasiatica e aproape absenta din dezbaterea publica. Nu spun ca si la nivel global Uniunea Eurasiatica e o himera deja pierduta. Nu mai exista in prim plan. Dar asa a fost cultivata si au existat perioade electorale in care s-a incercat valorificarea acestui tip de instrumentar."
 • "Am spus ca nu exista afirmatii si pozitionari clare, afirmate public de statul roman, in raport cu Federatia Rusa. Care e pozitia Romaniei fata de Federatia Rusa? Ati auzit vreo declaratie in ultimele sapte luni? Vom avea acum reuniunea diplomatiei si probabil discursul presedintelui ne va lamuri sau vom vedea acolo niste elemente."
 • "Pericolul din Est [mentionat in Strategia Nationala] este un eufemism. E o formula ca sa te acoperi ca ai acea amenintare trecuta acolo. Nu e trecuta Rusia pentru ca suntem diplomati, nu e asa? Da, dar lipseste o mentiune clara - si aici jucam in termeni simbolici, pe zona de imagine si perceptie se lucreaza cu simbolism. Daca cineva vine si spune de Rusia, iar cineva refuza si spune "pericolul de la Est", care e un eufemism, contrapunerea e faptul ca iti inainteaza si valideaza ideile celuilalt: doar unul vorbeste pe piata, nu si celalalt. Contraopinia nu e pe piata."
 • Ce inseamna mentiunea din strategia nationala? "Daca s-ar mentiona in mod direct, ar insemna ca CSAT ar trebui sa desemneze o institutie responsabila de coordonarea, de integrarea abordarii acestei amenintari - razboiul informational - si contracararea ei. Daca am avut atacuri cibernetice, exista o institutie responsabila. Pe zona de terorism exista o institutie responsabila. Toate institutiile care au atributii contribuie, dar ele sunt sub coordonarea unui comitet care e in responsabilitatea unei anumite institutii. Ma astept, ca urmare a strategiei - urmeaza sa se publice si un ghid de interpretare -, ca institutiile responsabile pe de o parte sa-si evalueze atributiile si responsabilitatile in aceasta directie, pe de alta parte CSAT sa vina si sa propuna, ca o stim public sau nu, o institutie care sa ramana responsabila de contracararea razboiului informational. Asa cum pe dimensiunea militara avem amenintarea hibrida care intra in atributiile MApN."
 • "In zona politica, imbratisarea unor interese ruse deschise, ca e vorba de zona strategica, politica, militara, economica, se soldeaza cu sanctiuni de catre publicul romanesc. Deci nu e o directie care ar ajuta la adunarea de voturi. Din contra. (...) In acest moment nu avem astfel de elemente in zona mainstream."
 • "Critica mea se leaga de retinerea, ca sa nu zic falsa pudoare, de a discuta problema, poate din nevoia politica de a face diferentierea de fosta administratie, de a califica in mod deschis relatiile Romaniei cu Federatia Rusa."
 • A existat o implicare rusa in evenimente ce au pus presiune pe autoritati in ultimii ani, precum evenimentele ce au insotit explorarea gazelor de sist? "Aici au existat elemente care tin si de interese directe, dar as plasa-o mai degraba spre zona de lobby. Ca si companie, sa platesti o firma de lobby la nivel european care sa sustina zona ecologista, organizatii ecologiste, ca sa protestam impotriva gazelor de sist. Tatal meu a adus disciplina ecologiei in Romania. Eu am o problema cu ecologismul selectiv. Am avut un vas plin de deseuri radioactive in portul Constanta - eu nu i-am vazut pe ecologistii nostri legati cu lanturi. Am vazut exploatari inclusiv cu cianuri, care functioneaza. Am vazut explorari... Rosia Montana: curge la vale si acum rosu, sunt oameni care sufera. Eu nu ii vad acolo protestand fata de nebunia care exista astazi. In schimb, cand a venit Chevron pentru gaze de sist, erau acolo, antrenand si alte categorii, preotii... Am o problema cu ecologismul selectiv: ma duc la Rosia Montana, dar la Rosia Poieni nu ma duc, la Baia Mare nu ma duc, unde sunt exploatari chiar de catre firme ruse si care exploateaza chiar cu acele costuri ecologice."
 • despre interdictia de a intra in Rusia: "In afara declaratiei publice a ministrului de Externe Lavrov, care vorbeste despre atacarea intereselor Federatiei Ruse, nu am o explicatie. Pe de alta parte, nu ma raportez la acest lucru, declar ca in momentul in care califici evenimentele din estul Ucrainei asa cum s-au facut calificarile in mod oficial in Romania, in mod automat afectezi interesele Federatiei Ruse, aparand interesele Romaniei. Din acest punct de vedere, nu am o problema cu includerea pe lista".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7485 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  foarte bine (Vineri, 21 august 2015, 11:43)

  ..13 [utilizator]

  Lipsesc din peisajul romanesc pozitionarile clare referitoare la probleme majore. Dl Iulian Chifu are un super interviu pe care pot sa imi imaginez ca oricine il poate citi, urmari si in final intelege.

  Una problemele majore de clarificat este cea legata de pozitionare internationala a Romaniei.

  O alta este cea legata de modalitatea aleasa/propusa pentru dezvoltarea economica sustenabila, adica pe term lung.

  Nu sunt chestiuni foarte dificile.
  Dar imi pare ca ele sunt inca neclare in mintile romanilor.

  Daca de la cel mai inalt nivel nu se fac eforturile necesare pentru a sublinia si re, re, re afirma pozitia romaniei se va ajunge la pierderea unui razboi ascuns care se joaca in spatele scenei chiar acum.

  Este o lupta intr-un razboi neconventional si atunci armele care trebuie si pot sa fie folosite sunt cele neconventionale.

  Lipseste vocea presedintelui!

  Presedintele ar trebui de asemenea sa se exprime pe probleme de securitate si alianta militara si in cele legate de problemele de dezvoltare sustenabila economica.

  Nu am vazut nici o reactie a politicienilor referitoare la scrisoarea deschisa semnata de Severin.

  Daca acestre lucruri nu sunt sanctionate de persoanele publice din romania cu responsabilitati inseamna ca nu ne pasa si vom avea ceea ce meritam sa avem.

  Chiar avem alterata vointa???
  • +8 (10 voturi)    
   USLamul adica P$D+Penele=Love (Vineri, 21 august 2015, 12:24)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   tema cu Uresese induce o stare de Autism la USLam, Sper ca TOTI cei care Vad, Aud si Gandesc sa INTELEAGA Gradul de Toxicitate al Politicienilor Romani, evident cu larga reprezentare in Parlament si Guvern....ca acesti politicieni generic si fapric numiti USLamul fac jocul Uresese din prostie si sau pe bani !. Lipsa de reactive la elucubratiile lui severin dovedeste acest lucru.....sa nu indrazneasca sa spuna ca sunt in vacanta.....cand au nevoie de paritii teve..nu sunt in vacanta..cand e vorba de Romania...ei sunt in vacanta...de 25 de ani !
   • 0 (0 voturi)    
    va multumesc! (Miercuri, 26 august 2015, 14:27)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    In final este extraordinar ca dl. Iulian Chifu si HN au decis sa se pozitioneze rapid.

    De asemenea oameni si de o astfel de mass media este nevoie in RO. dpmdv..

    Cred ca Ministrul de la MAE ar fi trebuit sa raspunda RAPID! Cum poti sa ignori mesajul scuipat de Adrian Severin care nu este un politician oarecare - vocea lui se aude si la Bruxelles.

    Oare nu putea MAE sau PRESU sa il convoace urgent sa aiba o discutie?

    Oare Presedintele nu putea sa iasa rapid cu o reactie si sa isi exprime dorinta de a discuta cu dl.repesctiv si cu liderul lui politic pentru a se pozitiona public?

    Daca PSD vrea Uresese sa o stie tot romanul si sa o spuna cu voce tare. Daca nu vrea sa o spuna cu voce tare sa ii faca sa recunoasca implicit.

    Este nevoie de raspunsuri clare, deschise.
    Aburirile servesc altor interese - alea venite din Uresese.

    Doamna G - vad ca nu a scos o vorba CLARA despre acest subiect!

    Aveti dreptate P$D+Penele=Love.
    Pericolul care ne pandeste este maxim!

    Personal nu renunt la lupta
  • -2 (8 voturi)    
   Persoane publice (Vineri, 21 august 2015, 12:38)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Nu consider ca persoanele publice din Ro reprezinta tara. Le consider in schimb, la fel ca WC-urile publice.
   • 0 (0 voturi)    
    unii dintre cei care ne reprezinta... (Miercuri, 26 august 2015, 14:32)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Qu

    Sunt alesi - deci REPREZINTA MAJORITATEA din RO. Fie ca ne place sau nu ne place.

    NU imi place III - ex presedintele nemuritor.
    Intre 1990 -1996 si iarasi intre 2000-2004 el a reprezentat RO, adicalea si pe mine chiar daca nu imi placea.

    Ministru MAE este numit - si Parlamentarii il valideaza pe el si guvernul din care face parte - este o reprezentare indirecta.

    O deminitate publica NU ESTE WC.
    Chiar daca cel care ocupa temporar aceea pozitie este...

    Aveti minus de la mine!
  • +5 (9 voturi)    
   Ca de obicei (Vineri, 21 august 2015, 12:46)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   politrucii romani sunt ocupati cu certurile pe ciolan.

   Asta e o problema mare in Romania, prea multi oameni se pierd, inclusiv intelectuali, discutand subiecte complet irelevante, gen care politruc merge urmatorul la parnaie.

   E bine sa stii situatia luptei impotriva coruptiei, dar sunt si lucruri mai importante decat sa arunci cu noroi in niste oameni deja manjiti rau de tot.

   In randul clasei mafiote, pardon, clasei politice, primeaza egoismul, nu interesul tarii.
   • 0 (0 voturi)    
    numai egoism - nu cred, este mai mult! (Miercuri, 26 august 2015, 14:46)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Lupta pentru un viitor mai bun oriunde in lume se da pe doua planuri
    1. plan intern - economie sustenabila pe termen lung
    2.plan extern - pozitionarea internationala.

    Planurile se separ usor pe hartie , dar ele in realitate se intrepatrund, cum este firesc in economia globala mondiala.

    Dar limbricul mic, Primul Mare Mincinos, are Interesul National sa darame totul numai si numai ca el si ai lui sa ramana la putere.

    NU se poate continua asa!

    NU pot sa ma fac ca NU VAD, NU AUD, NU SCRIU despre lucruri importante cum ar fi politica externa si dezvoltarea economica sustenabila.

    De fiecare data cand au fost P$Distii la putere au incalcat acordurile cu IMF - de ce???

    Nu este o simpla neglijenta.
    Sa fie numai egoism, tupeu si prostie???
    Nu cred!

    Este mai mult si merita investigat!

    a. Daca sunt prosti sa fie trimisi acasa ca fiind incapabili.
    b. Daca este mai mult decat atat - sa fie judecati pentru subminarea economiei!

    FULL STOP!
  • +6 (6 voturi)    
   iresponsabilitate, nu vointa (Vineri, 21 august 2015, 13:08)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Parerea mea este ca Romania doarme linistita pt. ca e in NATO si UE, deci intangibila. Aiurea, bombele lovesc pe toata lumea la fel.
   Iar vointa, responsabilitate si o conducere care sa apere interesele tarii nu am avut niciodata in istorie. Daca citesti despre pregatirile pentru cele doua Razboaie Mondiale, iti vine sa mori. Au facut doar o afacere din inzestrarea Armatei, au trimis soldatii pe campul de lupta cu bocanci cu talpi de carton.
   Doar declaratiile repetate, cum ca Rusia nu va ataca niciodata un stat NATO, ar fi trebuit sa declanseze un val colosal de ingrijorare - este o minciuna pura. Daca rusii si comunistii spun un lucru, trebuie inteles exact pe dos.
   Vor ataca, dar vor ataca din interior, prin agentii implantati la toate nivelele Statului, prin controlul total pe care il au asupra fostului aparat de partid, care intre timp s-a inmultit si intarit cu esaloanele secunde, cu copiii si nepotii lor, plasati in toate posturile si institiile cheie, cu miile de miliarde de euro transferate in buzunarele si afacerile proprii.
  • 0 (2 voturi)    
   meritocratia (Vineri, 21 august 2015, 18:40)

   Arnda [anonim] i-a raspuns lui ..13

   https://www.youtube.com/watch?v=OL_NbkuVr3I
   Constituţia Meritocrată este legea fundamentală a unei Românii conduse pe principii preponderent ştiinţifice, cu consultarea reală a poporului român şi în interesul cetăţenilor săi. Se instaurează astfel o guvernare participativă real prodemocrată;
   (2) Necesitatea elaborării unei astfel de constituţii derivă din eşecul guvernărilor de tip politic statornicite de constituţiile anterioare, în care interesele grupurilor politice şi oligarhice s-au substituit drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor;
   (3) Principalele prevederi care diferenţiază Constituţia Meritocrată de cele anterioare vizează eliminarea ideilor, omisiunilor, confuziilor şi contradicţiilor conceptuale şi juridice care au favorizat elaborarea de legi nefaste pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a României, pentru afirmarea valorilor ei în cultura şi civilizaţia mondială şi pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Unele din aceste prevederi sunt:
   (a) Confuzia dintre naţiunea (ţara) română şi statul român. Statul este doar o parte a ţării, constituită din instituţiile ei de guvernare (conducere). În consecinţă, statul nu are proprietăţi distincte de ale ţării şi nici nu poate decide în numele populaţiei, fără consultarea ei;
   (b) Ideea privind guvernarea prodemocrată identificabilă prin utilizarea puterii statului în garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, şi nu prin procedurile de dobândire a puterii statului;
 • +2 (6 voturi)    
  Cine să reacționeze? (Vineri, 21 august 2015, 12:33)

  vali47 [utilizator]

  Ponta este ocupat cu protecția hoților din PSD,Johannis este preocupat cu,cine știe?,că nu se mai aude nimic de ceva timp.
  • 0 (0 voturi)    
   Iubiti Presu... (Miercuri, 26 august 2015, 14:51)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui vali47

   Presu are o mare responsabilitate si este numai si numai a lui conform Constitutiei.

   Presu, asta care este acum, trebuia sa reactioneze si sa dezavueze scrisoarea prostanacului 2.

   Daca EL nu o face, atunci cine sa o faca???

   Dar lui Presu ii plac numai protocoalele si deplasarile - nu coboara in esenta misiunii sale.

   Ex- Presu Base a avut un bun consilier pe probleme de aparare - dl. Chifu.

   Vezi mai sus cum a reactionat Dl. Chifu!
   Felicitari!
 • +4 (10 voturi)    
  nu e de mirare (Vineri, 21 august 2015, 12:55)

  revo [utilizator]

  Nu e de mirare ca s-a lasat linistea. Iohannis tace pt. ca asa i s-a spus de catre Merkel, care e pe muchia cutitului. Are probleme foarte mari cu Grecia si nu-i trebuie agravarea problemelor pe care "trebuie" sa le aiba cu Rusia, dupa invadarea Crimeii. In afara de asta, e neamt, nu-I doare asa de mult de Romania.
  Dusa, de la Aparare? Pai ce putem astepta de la Dusa, cand pozitia lui a fost foarte clara de la inceput? Aceeasi ca si a primului ministru, alogenul Ponta, ambii cu declaratii fatise pro-ruse si pro-chineze. Ministerul de Externe? Nici nu stiu cine este ministru de externe, este total invizibil si necunoscut, dar... este PSD-ist. Scuzati-ma, dar ce este PSD-ul, condus de presedintele lui onorific, Ilici Iliescu, daca nu o oficina ruseasca plantata in NATO si UE?
  Doar ura, repulsia si frica romanilor fata de marele dusman de la Rasarit au facut ca agentii rusi care conduc Romania sa nu poata scoate tara din UE si NATO - pana acum.
  Pe de alta parte, s-ar putea ca apartenenta Romaniei la aceste organisme sa fie dictata si controlata de Moscova, pentru ca rusii au nevoie de cartite eficiente.
  Bulgarii merg cu santajul, ungurii fac propaganda si dezordine. Rolul Romaniei este de informator.
  Cat a fost Basescu, lucrurile s-au desfasurat mai greu pentru rusi. Acum nu-i mai doare capul.
  Si pe urma, avand in vedere preocuparile d-lui sef al Statului si al CSAT - dormitorul, plimbarea si toaletele nevestei, cum ar putea cineva sa-si mai permita sa-i atraga atentia asupra unor fleacuri, ca declaratiile belicoase ale ambasadorului rus la Bucuresti?! Ar fi chiar culmea!
  • 0 (0 voturi)    
   vina tripla (Miercuri, 26 august 2015, 14:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Presu + MAE + Partide politice

   Presu ca Presu - nascut mut, facut in pasi pe puncte...

   MAE ca MAE - dupa cazul MRU acum poate Aurescu se mai gandeste, desi asta imi spune multe depre...

   Dar politicienii astia care ne vor voturile?
   Nu este suficient de populara tema???
   Arza-i-ar- focul!
 • +7 (7 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 21 august 2015, 13:07)

  MPopa [utilizator]

  Foarte interesant interviu, domnul Chifu are meritul de a pune in context si a prezenta articulat informatii si argumente de care eram si noi constienti, dar fara sa le sistematizam. Poate citesc si cei din Ministerul de Externe interviul. Chiar as fi curios sa stiu daca Romania are in momentul de fata o politica fata de actiunile Federatiei Ruse sau daca asteptam comunicatele de la Bruxelles ca sa zicem "asta credem si noi dar nu ne mai luati brusc de pe somn".
 • -6 (12 voturi)    
  ce vrea de fapt dl Chifu? (Vineri, 21 august 2015, 13:39)

  raducu [anonim]

  sa ne adunam acum si sa declaram razboi Rusiei?

  Troli sunt si de o parte si de alta, propaganda la fel.

  Ce ma ingrozeste pe mine sunt acest grup razboinic care ia in deradere actiunile rusilor de inarmare si amenintari nucleare, si care, probabil de la prea multe jocuri pe calculator, au ajuns sa subestimeze sau sa nu constientizeze gravitatea acestor amenintari la adresa omenirii, implicit a lor insisi.

  Credeti ca omenirea e intr-un punct atat de stabil in acest moment, incat sa fie nevoie de un plus de incitare la razboi? Oare nu mai avem discernamant incat sa ne punem la o masa si sa discutam doleantele fiecaruia, si sa incercam rezolvari diplomatice?

  Mie situatia globala imi da impresia ca oricand poate izbucni un razboi global, cu arme de mii de ori mai puternice decat orice a fost folosit in anterioarele razboaie. O fi bine sa-l provocam cu buna stiinta?
  • +6 (6 voturi)    
   Citat din tine (Vineri, 21 august 2015, 14:55)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui raducu

   Citat din tine: "Troli sunt si de o parte si de alta, propaganda la fel." = Nu stiam ca la Tighina stationeaza nu doar armata sovietica, dar si NATO.

   Data viitoare cand mai indemni la pace cu Rusia, sa nu uiti ca 'eliberatorii' au recunoscut frontierele si independenta R. Moldova si a Ucrainei.

   Auzi la el, cica daca incerci sa te aperi de violator, esti ca violatorul.
   • -2 (6 voturi)    
    era evident.. (Vineri, 21 august 2015, 16:27)

    raducu [anonim] i-a raspuns lui coldplayer211

    ca cine nu va canta in struna e sovietic. De la sine inteles.

    Eu vreau pace intre Rusia si SUA. Ce vrei tu, prea putin conteaza. Daca se cearta elefantii, soriceii vor fi calcati oricum in picioare.

    Oricum nu Romania va porni razboiul, desi pari foarte dornic sa dai tu gongul.
    • +4 (4 voturi)    
     Prietene (Vineri, 21 august 2015, 18:47)

     coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui raducu

     Spre deosebire de tine, la mine familia a avut din plin de suferit de la pacea cu rusii.

     Chiar in acest moment, o parte din rudele mele, traiesc raiul bolsevic in Transnistria, Crimeea si Lugansk. Niciunul dintre ei nu i-a chemat in orasele lor.

     Tu fie esti naiv crezand cuvantul rusilor, fie esti platit sa promovezi ideea ca rusii isi respecta promisiunile
    • +1 (1 vot)    
     adicalea, cine pe cine provoaca???... (Miercuri, 26 august 2015, 15:56)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui raducu

     Rusia este in pace cu USA.
     Nu te ingrijora...

     Rusia pare dar nu sunt prea sigur ca este asa, doar putin bolnava de putere, si de aceea nu da pace amaratilor aflati in preajma lor si se pare ca nu numai...

     Dupa 1945 Rusia si USA au avut parte de o pace extinsa. Cum au folosit-o?

     Intitial s-au inarmat pana in dinti.
     Si au tinut-o tot asa, evident din dragoste fata de pacea mondiala, pana in 1990.

     Dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial au fost create institutii internationale care sa pazeasca o lume intreaga de razboi si sa asigure dezvoltarea economica normala.

     Au fost create UN, BM, FMI.
     Ce a facut Rusia sau Ureseseul de atunci?

     Simplu a refuzat sa faca parte din unele organizatii ca nu o sa stea de vorba cu celelalte tari tocmai dansa....Ghici la care???

     Apoi, dupa 1990, Rusia a inceput sa piarda ritmul si pentru ca, din nou, USA, s-a pozitionat pacifist in raport cu belicosii, USA, nu RUsia, a abdicat de la inarmare. Ghici cand si cum? Big history lesson. God bless USA!

     Culmea,NATO a incheiat un acord/ intelegere politica cu Rusia - ce de razboi vroia USA cu prietenul de la rasarit, ca nici acum nu ne dam seama...

     Dupa summit-ul NATO de la Bucuresti ce crezi ca a facut pacifista Rusia???

     A atacat putin Georgia ca incepuse sa se dezvolte democratic si economic. Mujicul si-a aratat muschiul - superb si pacifist...Similar Cehia, inaimte de 90.

     Oare USA sau Rusia au rupt Crimeea de Ucraina???

     Oare americanii sau rusii, mujicii cui cu armele cui, au doborat avionul KLM in Ucraina???

     SI finalul apoteotic este ca RADIO EREVAN confirma precum ca mujicii camumflati in americani, fiind in vacanta, au salvat vietile civililor intr-un tren in Europa si de aceea au fost decorati!!!

     Aferim!
     Mintea mea esti cu mine?!?!?!?!
   • +1 (1 vot)    
    eu mi-am ridicat poalele in cap... (Miercuri, 26 august 2015, 15:08)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    si asta inseamna ca ala trebuie sa ma violezi?

    Uluitor - Oare este bine sa ii provocam?
    Nu!!! Sa stau ca o sa ma violeze mai atent!
    Uluitor!!!!

    Este noaptea mintii!!!!

    Dupa ce iti un pumn in burta, iti ia banii, acasa si masina si iti fura o parte din tara - raducu indeamna la retinere!!!!

    Raducu, baiat bun, sa il tina ma-sa la ea acasa de bun ce este, si sa nu il lasa sa umble si sa scrie prin lume!

    CLAR NU PROVOCI daca spui CU GLAS TARE despre ceea ce face netrebniciil!!!!

    Intr-o democratie asta inseamna ca informezi corect, prezinti transparent problemele si discuti solutiile!

    Mai destept as fi daca m-as pregati ca lumea pentru o posibila confruntare, pe toate fronturile, cu netrebnicii!
 • +3 (3 voturi)    
  DL RADUCU ... (Vineri, 21 august 2015, 15:05)

  arheopterix [utilizator]

  Singurul angajat treaz de la Savuskina ....Dar au si ei o scuza : vinerea simbata duminica si luni dimineata ...trebue sa intelegem ...e si ei oamini ....si e stresati ...asa ca... citeva kile de basamac ...e premise . Apropos.... de suparat , in viteza , am incurcat butoanele si I-am dat plus. A se citi- minus .
 • -5 (9 voturi)    
  Un lucru este cert (Vineri, 21 august 2015, 15:23)

  jay [anonim]

  dincolo de orice dubiu rezonabil: in cazul nefericit in care se declanseaza un conflict armat de proportii intre NATO si Fed Rusa, o parte importanta a acestuia, ca arie de cuprindere, intensitate, distrugeri, victime etc., se va desfasura pe teritoriul Romaniei, mai ales in provinciile extracarpatice. Avem expunerea directa cea mai ampla si, deci, cel mai mare risc.

  Ca atare, indiferent daca sunt multiminusat, arestat, condamnat si executat, sustin orice solutie care inlatura conflictul cu rusii si, reciproc, sunt impotriva oricaror actiuni de provocare a unui conflict armat cu ei. Ditto!
  • +2 (2 voturi)    
   adica P$d ii de la Vrancea..vaslui (Vineri, 21 august 2015, 16:29)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui jay

   Iasi..zici ca se vor lupta cu Mujicia ? eu cred ca ii vor intampina cu paine si sare...+ tarie..nu pufoaica de a lor din Mujicia !
   • 0 (0 voturi)    
    bine! (Miercuri, 26 august 2015, 16:01)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Cred ca jay emite de la RADIO EREVAN Moldova!

    Just for laughs!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=mN3z3eSVG7A
 • -1 (5 voturi)    
  Vrajeala (Vineri, 21 august 2015, 17:05)

  Patru Marin [anonim]

  Iulica tata...ti-am citit articolul cu interviul tau.....cam greu dar l-am citit......ce nu inteleg eu?.....pana la urma s-au casatorit?.....
 • -5 (5 voturi)    
  ironie (Vineri, 21 august 2015, 21:38)

  jaz [utilizator]

  parca dl. chifu se ocupa de prevenirea conflictelor nu de intretinerea lor.
  in orice caz este bine ca libertatea de opinie si cea de asociere, garantate de constitutie, sunt acceptate si de dl. chifu.
 • -5 (5 voturi)    
  Opinia unui trol (Sâmbătă, 22 august 2015, 11:26)

  satanae [anonim]

  Am intrebat astazi un trol ce parere are despre profunzimea spuselor strategice ale vorbaretului de mai sus si mi-a zis asa: daca orca asta limbuta a ajuns sa fie consilier prezidential in Romanica, atunci e clar ce viitor stralucit ii paste pe urmasii geto-dacilor de la noi. Nici trolii din fruntea rusilor n-or fi foarte breji, dar cind il asculti pe activistul asta de partid cum rosteste cu atita emfaza niste prostii pe care nici nu le-a digerat bine si cind iti aduci aminte ce functii a putut sa ocupe, parca iti vine sa-i intelegi pe rusi ca nu dau nici doua parale pe Romanica si zicerile ei si ne considera un fel de colonie fara creier a americanilor.
  Ce zici, nenea Chifu, acum ti-e mai clar cum arata "structura de troli din mediul online romanesc"? Sau trebuie sa te duci sa o intrebi pe gaina care naste pui vii? De fapt, adevarul este ca si gaina aia mincinoasa ti-a fost bagata pe git tot de catre un ticalos de trol, ca parte a unui razboi informational hibrid, nu?
  • +3 (3 voturi)    
   dupa votca de pufoiaca (Sâmbătă, 22 august 2015, 18:07)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui satanae

   greu cu rationamentul mai Sat.
 • 0 (0 voturi)    
  Rusia (Sâmbătă, 22 august 2015, 12:36)

  ursul bruno [anonim]

  Pozitia Romaniei este clara , este alaturi de CE si NATO. Nu vad de ce ar fi nevoie zilnic de declaratii sfoaraietoare din parta autoritatilor romane si fiti sigur atat DNA si SRI isi vad de treaba insa nu in ochii opiniei publice si este bine asa. Nu este nevoie ca toate informatiile sensibile sa junga in presa, reactiile care le-ar putea starnii fiind poate incontrolabile si extrem de periculoase insasi pentru Romania. Exista destule cai diplomatice prin care se discuta cu Rusia atat la nivel european cat si national , orce isterie declansata de niste jurnalisti si politicieni iresponsabili ar fi deprimentul tarii.
  • 0 (0 voturi)    
   mutu zice sa scrieti asa??? (Miercuri, 26 august 2015, 16:10)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ursul bruno

   Pare ca Mutu a reactionat prin Ursul Bruno.

   Daca DA atunci Mutul pare ca a facut o jumatate de pas - sa fie primit - dar pare ca nu vrea sa ne anunte decat dupa ce termina de scris despre acesta.

   Aferim - reactii rapide!
 • +1 (1 vot)    
  sa radem putin (Miercuri, 26 august 2015, 17:33)

  ..13 [utilizator]

  Glume despre rusi - din 1988:

  https://www.youtube.com/watch?v=mN3z3eSVG7A

  Finalui este absolut interesant:

  Se intalnesc doi sefi de state din fostul lagar socialist.

  Unul intreaba: Oare si -a atins comunismul limitele?
  Celalalt raspunde:: O nu, poate sa fie cu mult mai rau ...

  Se vede acum ca gluma, gluma, dar pare serioasa treaba!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by