La o saptamana dupa ce i-a infuriat pe multi in Rusia arzand alimentele importate ilegal din Occident, autoritatile ruse au inceput acum sa dea foc la florile olandeze, relateaza Reuters.

Rusia distruge flori olandezeFoto: Captura YouTube

Oficialii rusi spun ca bulbii proveniti din Olanda, care aprovizioneaza mare parte din piata de flori de circa 2,5 miliarde de dolari din Rusia, prezinta riscuri de siguranta intrucat ar putea fi infestati.

Criticii spun ca "razboiul florilor" marcheaza o deteriorare si mai mare a relatiilor cu Occidentul si reprezinta represaliile Moscovei fata de ancheta efectuata de olandezi in cazul prabusirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborat in iulie 2014 in estul rebel al Ucrainei.

Oricare ar fi motivul, rusii de rand, care se confrunta deja cu somajul si inflatia, se pot astepta la preturi mai mari ale florilor in urmatoarele saptamani, cand cererea va creste ca urmare a revenirii elevilor la scoala, unde in mod traditional ofera flori profesorilor lor, noteaza Reuters.

"Acestea sunt flori din Olanda infestate cu tripsul occidental al florilor", explica Yekaterina Slakova, inspector sanitar sef al agentiei federale ruse de control veterinar si fitosanitar Rosselkhoznadzor, in timp ce imaginile de televiziune aratau lucratori dand foc la cutii pline cu trandafiri.

Autoritatile ruse iau in considerare acum interzicerea importurilor de flori din Olanda, tara care exporta pana la 5% dintre florile sale in Rusia.