Anchetatorii rusi l-au convocat la interogatoriu pe tatal lui Mihail Hodorkovski intr-un dosar ale carui detalii nu au fost facute publice, a declarat miercuri serviciul de presa al omului de afaceri, aflat in prezent in exil.

Boris Hodorkovski, in varsta de 82 de ani, a primit o convocare pentru a se prezenta joi in fata anchetatorilor.

Motivele nu au fost precizate dar autoritatile ruse au anuntat in iunie redeschiderea unui dosar privind uciderea, in 1998, a unui primar din Siberia, in care principalul suspect ar fi Mihail Hodorkovski.

Potrivit lui Serghei Badamasin, avocatul tatalui fostului oligarh, convocarea este "foarte sigur" legata de acest dosar.

Victima, Vladimir Petuhov, era primarul orasului Nefteiugansk, unde fusese infiintata o filiala a grupului Iukos, pe atunci in proprietatea lui Hodorkovski. Fostul sef al securitatii din grupul Iukos, Alexei Pitciughin, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru acest asasinat.

Mihail Hodorkovski, 52 de ani, a petrecut zece ani in inchisoare, pentru "escrocherie la scara mare" si "evaziune fiscala".

Gratiat de presedintele Putin, fostul sef al Iukos locuieste in prezent in Elvetia si a creat, dupa ce a afirmat initial ca nu se mai implica in politica, o miscare destinata sa reuneasca fortele pro-europene din Rusia.

Grupul Iukos a fost vandut in mare parte catre Rosneft, societate modesta, pe atunci, si care a devenit unul dintre primii producatori de hidrocarburi din lume.