Miriade de lacuste s-au abatut asupra unor terenuri agricole din sudul Rusiei, devorand culturi intregi si obligandu-i pe oficiali sa declare starea de urgenta in regiune. O zona vasta, de cel putin 800 de hectare, este afectata de valuri de insecte uriase - de pana la opt centimetri lungime -, care au distrus lanuri de porumb si alte culturi, relateaza CNN, citata de Mediafax.

Invazie de lacuste uriase in sudul RusieiFoto: Captura YouTube

Potrivit unor oficiali locali, aceasta zona nu s-a mai confruntat cu un asemenea fenomen de 30 de ani.

Cel putin 10% la suta din culturi au fost deja distruse, potrivit unor functionari, care avertizeaza ca lacustele ameninta mijloacele de subzistenta a agricultorilor locali.

Mergand prin ceea ce a mai ramas dintr-un lan de porumb din regiunea Stavropol, un agricultor, Piotr Stepancenko, arata indurerat. "Priviti, nu a mai ramas nimic din porumb. Lacustele au mancat tot, de la frunze si pana la stiuleti", spune el.

Televiziunea de stat leaga fenomenul de modificarile climatice - inundatii si cresterea temperaturilor atmosferice peste medii.

Oficiali de la Ministerul rus al Agriculturii au declarat stare de urgenta, dar par neputinciosi in impiedicarea distrugerii.

Ei afirma ca-si intensifica eforturile de a salva recolta cu ajutorul avioanelor, in lupta impotriva daunatorilor.

Insa temperaturile ridicate, afirma ei, scad eficienta pesticidelor puternice pe care le folosesc.

De asemenea, unii oficiali afirma ca valul de lacuste se deplaseaza rapid in sudul Rusiei, uneori prea repede pentru ca autoritatile sa tina pasul, lasand o dara de distrugere in urma lor.

"La Kalamikia, Astrahan, Volgograd si in Dagestan lacustele nu mai au ce devora, asa ca s-au mutat catre alte surse de hrana", declara Tatiana Drisceva de la Centrul Agticol al Rusiei, o organizatie guvernamentala. "Au o anvergura a aripilor de 12 centimetri, ca randunicile", a adaugat ea.