​​Rezolutia de infiintare a unui tribunal independent sub egida ONU, care sa determine responsabilii pentru doborarea zborului Malaysian Airlines 17 in Ucraina, a fost blocata prin veto de ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Consiliul de Securitate al ONU a tinut un moment de reculegere in memoria celor 298 de oameni care si-au pierdut viata in catastrofa aviatica din urma cu un an. Aeronava Boeing a fost doborata, cel mai probabil de o racheta sol-aer. Guvernele de la Kiev si Moscova se acuza reciproc de atacul asupra cursei civile.

Olanda si Malaezia, dar si alte tari precum Australia, cer insisten formarea unui tribunal international independent care sa clarifice cine este raspunzator pentru moartea celor aproape 300 de oameni. Tribunalul ONU ar reprezenta si o modalitate de a constrange Rusia sa coopereze mai mult cu anchetatorii si sa se implice in gasirea vinovatilor.

Doua treimi din pasageri erau cetateni olandezi, alti 27 erau australieni. Potrivit unui comunicat al Kremlinului din 22 iulie, Putin a "explicat pozitia Rusiei privind initiativele premature şi contraproductive ale unor tari, inclusiv ale Olandei, referitoare la infiintarea unui tribunal international". Comunicatul a criticat de asemenea relatarile politizate ale presei privind tragedia aviatica.

Un raport al Consiliului de Securitate al Olandei privind cauzele tehnice ale prabusirii MH17 va fi prezentat, intr-un cerc restrans, pe data de 10 august. Varianta publica a acestui document va aparea, cel mai probabil, in luna octombrie.