Administratiile regionale din Rusia creeaza in prezent structuri de reactie rapida in caz de proteste sociale, destinate sa monitorizeze in acelasi timp activitatea civica, relateaza vineri cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de portalul ucrainean Uazmi, transmite Agerpres.

Desi in momentul de fata tendintele de protest se afla la un nivel minim, prelungirea crizei ar putea schimba rapid situatia in toamna.

Obiectivul principal al acestor structuri este monitorizarea activitatii de protest in etapele sale incipiente. Autoritatile ruse incearca, se pare, sa elimine din fasa orice semne de nemultumire: prin contacte directe cu organizatorii (manifestatiilor) sau prin crearea de tot felul de grupuri de lucru etc.

Potrivit expertilor, crearea unor astfel de echipe de reactie rapida este legata de temerile autoritatilor ruse ca apatia populatiei ar putea sa se termine in curand.

Criza cu care se confrunta in prezent Rusia ca urmare a sanctiunilor occidentale si a pretului scazut al petrolului a afectat cel mai tare bugetele regionale, iar, pe teren, oamenii sunt inclinati sa dea vina pe autoritatile locale pentru necazurile lor.

"Pe fondul caderii economiei si a nivelului de trai, nemultumirea oamenilor s-ar putea manifesta peste tot in Rusia. Se anticipeaza proteste la locul de munca, legate de neplata salariilor, reducerea numarului de cadre medicale etc. Teoretic, astfel de actiuni se politizeaza repede, iar crearea unor organisme de monitorizare, conduse de fortele de securitate, arata ca autoritatile se pregatesc din timp pentru astfel de evenimente", a declarat Denis Volkov, expert la centrul independent de studiere a opiniei publice din Rusia, "Levada-Tsentr".

Konstantin Kalacev, de la un think tank de analize politice din Moscova, opineaza, la randul sau, ca fiecare administratie regionala din Federatia Rusa studiaza in prezent variante de reactie la eventuale proteste si dezvolta scenarii pentru neutralizarea rapida a acestora.

"Guvernul intelege ca fondul de rezerva se va epuiza in curand, iar pentru o reactie in lant, care ar putea duce la proteste in masa, poate fi suficient si un eveniment minor. Asa ca s-au grabit sa organizeze comandamente, incercand sa se pregateasca in avans", afirma si vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.

De la sfarsitul anului trecut, Academia Militara a Statului Major General al armatei ruse desfasoara o activitate intensa metodologica in domeniul combaterii "revolutiilor colorate", dupa cum a relatat anterior presa rusa.

La sfarsitul anului 2014, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca puterea de la Moscova trebuie sa impiedice "orice fel de revolutie colorata" ("portocalie") in Rusia. "Pentru noi aceasta este o lectie si un avertisment si trebuie sa facem tot ce este necesar pentru ca acest lucru sa nu se intample niciodata in Rusia", a avertizat Vladimir Putin, invocand evenimentele din Ucraina, unde presedintele Viktor Ianukovici a fost inlaturat de la putere la sfarsitul lunii februarie 2014 de catre o miscare de contestare, iar fortele pro-occidentale au preluat puterea la Kiev.

In martie 2015, Consiliul stiintific de pe langa Consiliul Securitatii Rusiei a inceput sa puna la punct "masuri de aparare a suveranitatii tarii", raportand in mod operativ presedintelui Putin cu privire la amenintarile in curs de aparitie.