Florile din Olanda constituie o "amenintare" sanitara pentru Rusia si risca sa fie interzise pe teritoriul sau, au avertizat marti serviciile sanitare rusesti, potrivit AFP.

Intr-un comunicat, agentia federala Rosselkhoznadzor, acuzata frecvent ca reprezinta o arma de politica externa a puterii de la Moscova, a evocat "puternica probabilitate a unei interziceri a livrarilor de flori din Olanda in Rusia".

Avertismentul este explicat prin "prezenta in aceste produse a unor organisme" periculoase pentru sanatate si care "constituie o amenintare serioasa pentru economie si productia agricola" din Rusia.

Subiectul a fost abordat in cadrul unei intalniri dintre seful agentiei sanitare Serghei Dankvert si ambasadorul columbian Jaime Giron Duarte, in conditiile in care un embargou "nu ar ramane fara consecinte pentru economia Columbiei si a altor tari care isi livreaza productia in Rusia via Olanda", potrivit sursei citate.

Site-ul Gazeta.ru estimeaza, pe baza datelor furnizate de serviciile vamale, ca o interdictie ar putea genera o paguba de mai multe zeci de milioane de dolari pentru producatorii olandezi.

Moscova a impus un embargou asupra majoritatii produselor alimentare din UE drept raspuns la sanctiunile legate de criza ucraineana.