Zece parlamentari francezi vor efectua o vizita in Rusia si in Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova, a anuntat marti Thierry Mariani, deputatul Republicanilor (dreapta) pentru francezii din strainatate, scrie AFP.

"Vom fi zece parlamentari, deputati si conservatori, de stanga si de dreapta. Programul calatoriei e Moscova, Yalta, Simferopol. O zi la Moscova, doua zile in Crimeea", a precizat fostul ministru francez.

"Vor fi intalniri cu toate autoritatile locale si doua etape franco-franceze: Alianta franceza din Sevastopol si cimitirul militar francez" din oras, "lasat prada abandonului", potrivit acestuia.

"In delegatie sunt atat parlamentari care vor sa se informeze, sa dialogheze, pentru a-si face o parare, si altii care au deja o opinie asupra acestui subiect si din care fac si eu parte", a continuat Mariani. Intrebat care este opinia sa, parlamentarul a raspuns: "Nu te lupti impotriva istoriei".

Ministerul francez de externe a fost informat despre aceasta vizita, a adaugat Mariani. "Quai d'Orsay nu este favorabil, dar in Franta parlamentarii stiu sa isi asume responsabilitatile", a subliniat deputatul.

Senatorul centrist Yves Pozzo di Borgo a spus ca el se plaseaza intr-o "logica de observare" si ca aceasta calatorie nu inseamna o "recunoastere a anexarii Crimeii de catre Rusia".