Discreta agentie rusa care angajeaza personal pentru a introduce pe internet propaganda pro-Kremlin a ajuns marti in lumina reflectoarelor dupa ce o fosta angajata a dat-o in judecata, scrieThe Guardian.

Colaj cu fotografiile de pe profilul unor postaci rusiFoto: Lawrence Alexander

Agentia pentru Studii pe Internet, ce coordoneaza “armata de troli” din Sankt Petersurg este data in judecata de Lyudmila Savchuc pentru diferite incalcari ale legislatiei muncii si pentru salariul prea mic.

Savchuc spune ca a fost una din persoanele care au scris comentarii online pentru a sustine politicile lui Vladimir Putin.

Acum Agentia incearca sa evita scena publica oferindu-i acesteia compensatii si este gata sa cada la intelegere cu Savchuk, care a cerut suma simbolica de 10.000 de ruble (165 de euro)

“Sunt foarte multumita, ei pretindeau ca nu exista, dar acum au iesit din umbra pentru prima data - le-am vazut reprezentantul. Dar voi simti ca am castigat doar dupa ce fabrica cu troli se va inchide complet”, a spus Savchuk.

Ea a declarat ca a lucrat la Agentie pentru doua luni, dar a demisionat in martie, de atunci fiind decisa sa o demascheze.

Sute de bloggeri sunt platiti ca sa inunde forumurile si retelele de socializare din Rusia si din strainatate cu mesaje impotriva Vestului si comentarii favorabile Kremlinului. In fiecare zi, dupa ora 21, se incheie ziua de 12 ore de munca, iar cei care lucreaza in birourile complexului de pe Savushkina Street nr.55 din Sankt Petersburg sunt inlocuiti de tura de noapte