Corespondentul la Berlin al postului de televiziune NTV, detinut de Gazprom Media, a fost dat afara saptamana trecuta, dupa ce a sugerat intre altele, intr-un interviu acordat unui post german, ca presedintele Putin s-ar fi simtit "insultat" in urma neinvitarii sale la recenta reuniune G7, gazduita de Angela Merkel, potrivit BBC. Sursa citata spune povestea jurnalistului Konstantin Goldentsvayg, pentru care compromisurile facute in slujba propagandei ruse s-au dovedit a fi "prea mult" si care, in interviul mentionat, si-a pus la bataie locul de munca prin afirmatiile referitoare la liderul de la Kremlin.

"Reporterii televiziunilor ruse controlate de stat le spun in mod regulat telespectatorilor ca SUA vor sa distruga Rusia, ca Ucraina e coplesita de fascisti si ca Vestul se scufunda in decadenta sexuala. Dar pentru Konstantin Goldentsvayg, pana recent corespondentul de la Berlin pentru televiziunea NTV, detinuta de Gazprom Media, compromisurile pe care le presupun astfel de relatari s-au dovedit a fi prea mult", arata BBC.

Potrivit sursei citate, in interviul mentionat, pe langa referirile la reactia lui Putin dupa reuniunea G7, jurnalistul a vorbit si despre "cinismul" liderului de la Kremlin, pe care l-a acuzat ca doreste sa prelungeasca instabilitatea din Ucraina. Afirmatiile sale au contrastat puternic cu modul in care acelasi Goldentsvayg a relatat pentru NTV de la summitul G7.

  • Ulterior demiterii sale, el a explicat pe pagina sa de Facebook ca decisese deja sa paraseasca NTV, post la care a lucrat 12 ani, iar interviul acordat postului german doar a dat o nota senzationala plecarii sale. Goldentsvayg si-a cerut, totodata, scuze pentru rolul pe care l-a jucat in "nebunia propagandistica generala".

Dupa alte cateva zile, el a povestit intr-un interviul pentru site-ul rus Meduza presiunile la care a fost supus ca reporter la unul dintre cele mai mari posturi TV din Rusia. Pana in urma cu doi ani, incerca sa se tina departe de jocurile propagandei, concentrandu-si atentia asupra unor subiecte fara legatura cu politica. Dar dupa escaladarea situatiei din Ucraina, acest lucru a devenit imposibil.

El a povestit cum era bombardat cu instructiuni despre subiectele pe care trebuie sa le acopere si in ce mod sa o faca: presedintele Putin e victima unei "campanii murdare", cancelarul Angela Merkel este o "papusa a Americii" etc.. Iar unele dintre aceste mesaje pareau sa vina direct de la Kremlin, a spus el.

  • In plus, materialele sale erau editate suplimentar, iar "in timp am invatat sa fac compromisuri", ajungand sa se autocenzureze deoarece stia ca vor fi cenzurate sau modificate oricum.

Potrivit lui Goldenstvayg, el nu e nici pe departe singurul care se confrunta cu astfel de dileme si, desi la NTV exista oameni care cred in mod sincer ca fascistii au preluat puterea in Ucraina si ca Rusia a "salvat Crimeea de la distrugere", sunt si altii care vor sa-si faca munca serios.

BBC noteaza ca, desi nu a fost la fel de spectaculos ca demisia in direct a prezentatoarei Liz Wahl de la postul international RT, de anul trecut, cazul lui Goldentsvayg este semnificativ prin faptul ca acesta este primul "jurnalist de front" al unuia dintre principalele canale rusesti, care rupe randurile dupa declansarea crizei din Ucraina.