Scandalul imens declansat de refuzul premierului Ponta, suspectat fiind de acte de coruptie, dar si de sprijinul primit de el in Parlament vine la foarte scurta vreme dupa ce, intr-un discurs pe tema relatiilor Rusia-Ucraina, vicepresedintele american Joe Biden a descris coruptia drept "noul instrument de politica externa" ce poate fi folosit, intre altele, impotriva "noilor natiuni membre UE".

Joe BidenFoto: Hotnews

Pe 27 mai, vicepresedintele Biden s-a adresat Institutului Brookings, vorbind pe larg despre conflictul Rusia-Ucraina si despre implicatiile acestuia asupra securitatii europene. Intre altele, Biden a spus:

"Coruptia este noul instrument de politica externa. Nu a fost niciodata atat de accesibil si util in mainile natiunilor care vor sa perturbe si ale oligarhilor care raspund in fata acestora. Este precum kryptonita unei democratii functionale. Sifoneaza resurse, distruge increderea in guvern, macina armate si este un afront pentru demnitatea oamenilor in tarile unde se dezlantuie. Iar mizele sunt strategice si economice deopotriva, deoarece Rusia si altii folosesc coruptia si pe oligarhi ca instrumente coercitive. Si trebuie sa ajutam unele dintre noile natiuni membre UE si pe cele care aspira sa li se alature, sa oferim sprijin institutiilor lor, sa aplicam mecanismul necesar pentru a evita sa devina vulnerabile in fata acestei noi arme de politica externa".

Discursul integral:

Citeste si: