Viitorul Rusiei depinde de renasterea tarii ca putere industriala majora, in baza unui egoism national rezonabil, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, el subliniind ca producatorii rusi trebuie sa recucereasca piata interna.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vorbind la un forum economic anual din regiunea Vladimir, Rogozin a spus ca inainte de a crea obiective grandioase de promovare a produselor rusesti in strainatate este nevoie ca producatorii sa recastige piata interna, relateaza Sputnik, citat de Mediafax.

"In Rusia trebuie sa aiba loc o Reconquista industriala, bazata pe principiul unui egoism national rezonabil in randul industriasilor nostri, care trebuie sa recucereasca piata interna", a spus vicepremierul.

Rogozin a explicat ca sinonimul rusesc pentru fraza "substituirea importurilor" este industrializarea, ca strategie pentru tranzitia tarii, in special in cazul sectoarelor economice majore, catre o strategie a suveranitatii nationale.

Rogozin a notat ca, in ultimii 20 de ani, Rusia s-a deschis producatorilor straini si a pierdut mare parte a pietei interne, chiar si in domenii in care modelele rusesti erau competitive. El a dat ca exemplu industria aeronautica, unde peste 80% din cursele pe distante lungi sunt efectuate de avioane Airbus si Boeing.

"Avioanele rusesti detin o cota de piata de 37% pe traseele regionale. Restul este asigurat de avioane straine. Acum trebuie sa recastigam totul", a spus oficialul rus.

Comentand despre conflictul din Ucraina si impactul avut asupra aprovizionarii cu componente ucrainene pentru sectorul apararii, Rogozin a notat ca in perioada de varf a crizei Rusia a conceput un plan de inlocuire a produselor industriale ucrainene.

Rogozin a aratat ca 70% din componentele militare din Ucraina au fost deja inlocuite, de la componente pentru rachete la cele pentru avioane de lupta, elicoptere si nave.

Oficialul a explicat ca Rusia intentioneaza ca pana in 2018 sa inlocuiasca motoarele ucrainene cu turbine pe gaz pentru nave cu unele fabricate local, modelele urmand sa fie noi, nu doar reluarea celor din era sovietica.

In privinta participarii straine in economia civila, Rogozin a spus ca nu este impotriva implicarii producatorilor straini pe piata ruseasca, dar a notat ca acestia trebuie facuti sa produca mai mult in Rusia, in schimbului accesului la piata, iar astfel vor deveni mai competenti si producatorii autohtoni.

Rogozin a mai spus ca sanctiunile au blocat accesul pe piata a circa 640 de produse si componente occidentale si a explicat ca 70% dintre acestea vor fi produse in Rusia, pana in 2018.

Vicepremierul a adaugat ca reindustrializarea va permite Rusiei sa reduca dependenta de vanzarea resurselor naturale, el notand ca Rusia poate exista numai ca putere industriala, neavand alta alternativa.